VELIKI SNOVI

Zemlju će svakodnevno fotografirati i pratiti 50 novih satelita

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 18.10.2016 11:08
  • Objavljeno 18.10.2016 u 11:08
AxelGlobe

AxelGlobe

Izvor: Screenshot / Autor: Axelspace

Japanska tvrtka Axelspace želi obogatiti svijet gomilom podataka sa Zemlje - i to lansiranjem 50 novih satelita opremeljenih kamericama. Oni bi tvorili AxelGlobe, mrežu koja svježim dnevnim slikama pokriva praktički cijeli svijet u visokoj razlučivosti

Čelnik Axelspacea, Yuya Nakamura, za The Next Web izjavio je kako ima viziju i san da stvori API uz brdo podataka snimljenih iz svemira koje će moći iskoristiti bilo tko. Svakodnevno osvježene i detaljne karte Zemlje na korak su bliže stvarnosti zahvaljujući ovoj kompaniji.

AxelGlobe, mreža od 50 satelita trebala bi postati stvarnost u sljedećih šest godina. S prvih satelita podaci će početi stizati već 2018. godine. Sateliti koji prate svaki kutak Trećeg kamenčića od Sunca će pružiti nikad bolji pogled s razlučivosti snimljenog materijala do dva i pol metra na tlu. Zahvaljujući tome, količina podataka koji će se akumulirati s vremenom postat će nevjerojatna te pružiti mogućnost detaljnih analiza svakog dijela Zemlje:

Tako će se moći pratiti promet u lukama, ali i rast usjeva i praćenje ekosustava općenito. Moći će se kreirati svježe karte potrebne za preciznu navigaciju, a znanstvenici i istraživači će moći imati 'svijet na dlanu'. Mogućnosti se čine virtualno neograničene. Jasno, Axelspace će naplaćivati pristup tim podacima, no njima će moći pristupiti bilo tko.

Razlučivost od dva i pol metra je dovoljna za praćenje velikih objekata, ne i ljudi pa neće biti potrebno brinuti se za privatnost, navodi Nakamura. Iako su mogli odabrati višestruko snažnije optičke sustave i pripadajuće kamerice, odlučili su se na ovaj potez upravo radi toga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!