MULJANJE OKO POTROŠNJE

Zbog varanja na testovima odstupio prvi čovjek Suzukija

09.06.2016 u 07:07

Bionic
Reading

86-godišnji Osamu Suzuki, CEO i predsjedavajući kompanije Suzuki Motor odlučio je odreći se pozicije CEO-a, nakon što je poznatog proizvođača automobila pogodio skandal vezan uz lažiranje testova o potrošnji goriva

Suzuki će ostati predsjedavajuća figura, no ovaj skandal je definitivno ubrzao proces u kojem će se kompanija prepustiti njegovom sinu. Dok se u SAD-u i Europi odvijaju skandali vezani uz varanje na eko-testovima, Japan potresaju skandali vezani uz dugogodišnje lažiranje potrošnje goriva. Izuzetak tako nije ni Mitsubishi, čiji bi predsjednik Tetsuro Aikawa također trebao odstupiti nakon što se otkrilo da se na nekim modelima vozila varalo 25 godina.

Osamu Suzuki se ispričao za probleme koje je kompanija izazvala u posljednje vrijeme. Izvršni potpredsjednik, Osamu Honda će također odstupiti sa svoje pozicije kako bi preuzeo odgovornost za lažiranje testova, a najavljeno je i rezanje plaća visokih službenika za kaznu.


Vrijedi podsjetiti da se skandal odvio slično kao i EU/SAD eko-skandali. Prvo je otkriven manji broj zahvaćenih modela, da bi se saznalo kako ih je ukupno 26, što znači da je u pitanju 2,14 milijuna vozila prodanih u Japanu. Nakon priznanja da se varalo na testovima vezanim uz potrošnju, Suzuki je naveo i kako zapravo svi zahvaćeni modeli vozila imaju manju potrošnju nego što stoji u njihovim katalozima te zadržavaju stav da im namjera nije bila povisiti broj prijeđenih kilometara na jednom spremniku.

Posrijedi je bilo korištenje metode za mjerenje koju japanska regulatorna tijela nisu ovjerila te je i zbog ovakvog problema nastao pravi nacionalni skandal.