CYBER KRIMINAL

Zbog širenja ransomwarea uhićen 14-godišnji Japanac

06.06.2017 u 15:23

Bionic
Reading

Japanske vlasti su u Osaki priveli četrnaestogodišnjeg dječaka zbog sumnje da je stvarao i distribuirao ransomware. Ovo je prvo uhićenje ove vrste u Japanu koje je provedeno zbog zloćudnog softvera

Podsjetimo, ransomware je zloćudni softver koji enkriptira vaše podatke i čini ih nedostupnima sve dok ne platite otkupninu. Odatle i riječ 'ransom' koja na engleskom znači 'otkupnina'. Ransomware sam po sebi postoji već godinama, no u poslijednje vrijeme sve češće ga se koristi za napade na organizacije i javne službe diljem svijeta.

Trebate primjer? Prošlog mjeseca ransomware pod imenom WannaCry je napravio opći kaos inficiravši 300.000 PC-ja u svega 72 sata. Uhićenje u Japanu vezano je uz stvaranje virusa kojeg je učenik trećeg razreda srednje škole stvorio i uploadao na internet, tvrde japanski mediji. Student, koji je priznao krivnju, kombinirao je besplatni softver za enkripciju kako bi stvorio vlastiti ransomware koji bi uploadao na inozemnu stranicu gdje je čak učio ljude kako ga skinut, aktivirati i iskoristiti za zaradu. Tinejdžer je reklamirao upitnu stranicu putem društvenih medija uključujući Twitter govoreći korisnicima da je 'napravio ransomware kojeg svi mogu koristiti'.

Japanska policija tvrdi kako je tinejdžerov ransomware downloadan sto puta. Vlasti nisu otkrije identitet počinitelja, no potvrdile su da mu je trebalo oko tri dana da stvori ransomware koristeći vlastito računalo.

Počinitelj je potvrdio vlastima da je sam naučio programirati te kako je stvorio ransomware iz znatiželje i želje za slavom. Policija je prepoznala ransomware tijekom 'cyber patrole' u siječnju te je nakon toga zaplijenila tinejdžerovo računalo nakon što mu je pretražila kuću ovog travnja.