VATRA I LED

Nakon vatrenog, Amazon priprema ledeni smartfon

06.06.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Neobeshrabren lošom prodajom svojeg Fire Phonea, američki trgovački div sprema se za novu ledenu avanturu s Ice Phoneom

Uostalom, ne prigovaramo - fijasko s Vatrenim dogodio se još 2014. Njegova prodaja bila je toliko loša da je kompanija prekinula njegovu proizvodnju nakon što je ustanovila da je prodano tek 35-000 primjeraka.

Ako je vjerovati glasinama, u proizvodnji je novi telefon pod kodnim imenom Ice (led) koji pokreće Googleov Android.  Cijena bi mu trebala biti manja od 100 dolara, što je u najmanju ruku impresivno.

Što je pod poklopcem?

Amazonov svima dostupni Ice, za razliku od skupog Firea, cilja na kupce u Kini i Indiji. Ima ekran dijagonale između 5,2 i 5,5 inča, a navodno ga pokreće procesor Qualcomm Snapdragon 435 (isti kao onaj u ZTE-ovom Max XL), uparen s 2GB RAM-a. Navodno će dolaziti sa 16 GB zapremnine i Androidom 7.1.1 Nougatom te spremati fotografije do rezolucije od 13 megapiksela.

Začudo, postoji šansa da Ice neće podržavati Alexu, poznatog Amazonovog glasovnog asistenta. Umjesto nje, on dolazi s hrpom aplikacija i servisa iz Googlea, uključujući Play store i Assistant, digitalnog pomagača koji hendla glasovne komande na Google Homeu i Androidima koji ga podržavaju.

Amazon Fire Phone imao je zanimljiv ekran Izvor: Društvene mreže / Autor: Amazon

Ovaj pristup kontradiktoran je u odnosu na trenutnu razvoju strategiju Amazona. Proizvođač naime u posljednje vrijeme ulazi u partnerstva s proizvođačima telefona kako bi u već postojeće uređaje ubacio Alexu. Najbolji primjer za to je Huaweijev P10 koji će surađivati s Alexom kako bi komunicirao s drugim uređajima u pametnom domu. Slična priča je i s Motorolom koja je potvrdila da radi s Amazonom na novom telefonu koji podržava Alexu.

Ove sve stvari bi se s vremenom, naravno, mogle promijeniti. Osoba koja je 'vidjela i koristila' Amazonov Ice izjavila je za Gadgets 360 da softver još nije finaliziran te kako bi 'Alexa mogla biti na njemu na dan izlaska'.

Još jedan problemčić mogla bi uzrokovati lokalizacija. Telefon prvo, navodno, izlazi u Indiji, zemlji u kojoj Amazon ne prodaje zvučnike Echo.

Kada izlazi?

Kada ćemo točno vidjeti novi telefon Amazona, čisti je misterij, no ako je vjerovati Gadgetsima 360, ne bismo trebali čekati dugo.

Ice Phone će navodno koštati 93 dolara kada izađe 'u drugom kraju godine'. Prvo ide u prodaju u Indiju, u kojoj je Amazon investirao preko pet milijuna dolara u proširenu serversku infrastrukturu, novi centar za razvoj softvera i inženjering, 21 centara za obuku te partnerstvo s India Postom.

Za kraj, vjerojatno se pitate zašto nemamo slike telefona. Razlog je, eto, očit - Amazon je vrlo tajnovit oko njegova izgleda, no sigurni smo da ćemo s vremenom saznati više.