5 MILIJUNA EURA

Završen projekt informacijskog sustava upravljanja granicom

12.06.2012 u 16:14

Bionic
Reading

Završna svečanost i prezentacija rezultata projekta IPA 2007 - 'Nacionalni informacijski sustav upravljanja državnom granicom - faza III' održana je danas u Ravnateljstvu policije, u nazočnosti ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i šefa Delegacije Europske unije veleposlanika Paula Vandorena

Projekt je proveden s ciljem daljnjeg razvoja i unaprjeđenja rada poslova granične policije u okviru postojećeg Nacionalnog informacijskog sustava za upravljanje državnom granicom (NBMIS) koji je kao pilot projekt implementiran kroz CARDS program. U okviru ovog projekta izvršena je modernizacija NBMIS aplikacije i njezina nadogradnja novim funkcionalnostima te je izvršen i razvoj mobilne NBMIS aplikacije za rad sustava na mobilnim uređajima prema zahtjevima granične policije za kontrolu putnika, putnih isprava i roba u vlakovima, brodovima i pomorskim lukama.

Ministar Ostojić istaknuo je da je riječ o iznimno tehnički zahtjevnom projektu koji ima značajnu ulogu u kontroli vanjskih granica. Projekt, koji je počeo 30. srpnja 2010. i završio u travnju ove godine, drugi je najveći investicijski projekt MUP-a financiran iz pretpristupnih fondova EU-a, a ukupna mu je vrijednost 5.248.117,37 eura. Ostojić je podsjetio i da je ukupna vrijednost sredstava dosadašnjih projekata iz pretpristupnih programa koje je MUP proveo i koji su odobreni za provođenje više od 65 milijuna eura. Zahvalio je Delegaciji EU u RH na pomoći u postizanju standarda koji se postavljaju pred svaku državu kandidatkinju.

Osim nadogradnje postojeće NBMIS aplikacije i razvoja nove mobilne NBMIS aplikacije kroz projekt je novom informatičkom opremom opremljeno ukupno 25 međunarodnih graničnih prijelaza, rekao je Ostojić i ocijenio je kako kompleksnost projekta potvrđuje da MUP ima snage i znanja provoditi potrebne prilagodbe na putu priključenja EU.

"Republike Hrvatska je oduvijek bila odlučna u svom nastojanju da postane članica EU-a i želi biti uključena u izgradnju sigurnosnog europskog sustava. Ovaj projekt je samo mali doprinos tome, a rezultati će pokazati koliko Hrvatska može doprinijeti tako velikom cilju - sigurnosti europskih građana i zaštiti europskih vrijednosti", poručio je, uz ostalo, ministar Ostojić.

Šef Delegacije EU-a veleposlanik Paul Vandoren rekao je da je to bio jako zahtjevan i izazovan projekt, a "ohrabrujuće je što su rezultati izvrsni". Nadzor državnih granica spada u krucijalni dio zajedno s još nekolicinom pitanja koja su presudna u izvješćima EU, rekao je Vandoren te istaknuo kako se vjeruje u činjenicu da je MUP dovoljno kompetentan i svjestan da je na njemu velika odgovornost i da će do 1. srpnja 2013. biti u mogućnosti u cijelost zaštiti vanjske granice.

Kroz projekt je novom informatičkom opremom opremljeno 25 međunarodnih graničnih prijelaza - 11 cestovnih (Metković, Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Erdut, Bajakovo, Hrvatska Kostajnica, Vinjani Donji, Kamensko, Strmica, Ilok, Tovarnik), pet pomorskih (Dubrovnik, Ploče, Rijeka, Split, Zadar), četiri u zračnim lukama (Pula, Rijeka, Zadar, Dubrovnik), četiri željeznička (Metković, Volinja, Tovarnik, Zagreb) i riječni u Vukovaru.