U ZEMLJI NEZAPOSLENIH

Zašto nitko ne želi biti informatički stručnjak u Saboru?

11.02.2017 u 08:28

Bionic
Reading

Hrvatski sabor bezuspješno je pokušao zaposliti dvoje informatičkih stručnjaka. Iako su uvjeti bili razumni i na razini očekivanog, natječaj raspisan krajem prošle godine nedavno je obustavljen

Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade raspisao je 9. prosinca prošle godine javni natječaj. Tražili su višu stručnu savjetnicu ili višeg stručnog savjetnika za Odjel za telekomunikacije i praćenje rada sjednica Hrvatskoga sabora te višeg/u informatičkog/u savjetnika/cu za Odjel za informatiku.

Uvjeti su bili na razini očekivanoj za instituciju poput Sabora. Trebalo je imati završeni diplomski sveučilišni studij tehničke struke, najmanje četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, položen državni stručni ispit i napredno znanje rada na računalu. Viši informatički savjetnik mogao je, uz tehničku, biti i biotehničke ili društvene struke te posjedovati 'obično' znanje rada na računalu.

Nakon uspješno obavljenog probnog roka od tri mjeseca ponuđeno je stalno zaposlenje u državnoj službi.

Posao u Odjelu za telekomunikacije i praćenje rada sjednica Hrvatskoga sabora pri Službi za telekomunikacije, informatiku i praćenje rada sjednica Hrvatskog sabora sastojao bi se od izučavanja i rješavanja sistemskih pitanja eksploatacije i održavanja nepokretnih telekomunikacija za Ured i državna tijela te pružanja stručne pomoći i edukacije korisnicima telekomunikacijskog sustava.

Osim toga, trebalo je pratiti razvoj aplikacija te organizirati prezentacije aplikacija korisnicima.

Od informatičke savjetnice se, pak, očekivalo predlaganje sustavnih rješenja na projektiranju informacijskih sustava, sudjelovanje u izradi pojedinih projekata, praćenje razvoja aplikacija, rad na osiguranju, spajanju i usklađenosti podataka i radnih postupaka te organizacija prezentacija aplikacija korisnicima.

Natječaji za ova radna mjesta nedavno su obustavljeni. Zašto? Pa, kako je navedeno u obrazloženju, za stručno savjetničko mjesto javio se samo jedan kandidat koji je ispunio uvjete, a za informatičko savjetničko njih dvoje. U oba slučaja kandidati se nisu pojavili na testiranjima.

Kako je Hrvatska i dalje zemlja u kojoj se nezaposlene broji u stotinama tisuća, pitamo se zašto nitko ne želi raditi za sigurnu plaću u Saboru?