ZNANSTVENICI OTKRILI

Zašto nas nerviraju razgovori na mobitelu?

21.05.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Ako slušamo dvoje ljudi kako razgovaraju, to nam u većini slučajeva neće smetati. No kad čujemo nečiji razgovor na mobitelu, puno su veće šanse da će nas to iživcirati. Znanstvenici tvrde da je razlog jednostavan: naš mozak ne voli kad čuje samo pola razgovora

Ono što čujemo kad slušamo nekoga tko razgovara na telefon znanstvenici zovu poludijalogom (eng. halfalogue), a takav nas tip informacija živcira, jer nam je teže odvratiti pažnju od njih.

'S obzirom da to da nas poludijalozi više ometaju od dijaloga te da ne možemo odvratiti pažnju od njih, to možda objašnjava zašto oni iritiraju ljude', tvrdi Lauren Eberson, koautorica studije koja će biti objavljena u žurnalu Psychological Science.

Kako tvrdi Eberson, polovični razgovori nam daju manje informacija pa nam je teže predvidjeti što će sugovornik sljedeće reći, što zahtijeva veću pažnju.

Rezultati studije mogli bi nam dati neke nove činjenice o telefoniranju u automobilu; primjerice, vozača vjerojatno smeta ako suvozač razgovara na mobitel.