PRVA POMOĆ

Zaštitite se od krađe mobitela

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 14:07
  • Objavljeno 27.11.2008 u 14:55
kradja_mobitel

kradja_mobitel

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Iako svi misle da im se to neće dogoditi, mobiteli se ipak kradu, i to ne tako rijetko. Donosimo nekoliko savjeta za to kako izbjeći krađu mobilnog telefona i koje korake napraviti da, u slučaju najgoreg, gubitak bude što bezbolniji

Preskočit ćemo priče o tome da treba paziti gdje se ostavlja telefon i kome se pokazuje, jer je to samo po sebi razumljivo. Dovoljno je reći samo to da su krađe mobilnih telefona vrlo česte i da nema smisla lopovima olakšati posao ili od nekoga učiniti lopova pružanjem prilike.

Više ćemo se baviti koracima koje treba poduzeti da bi krađa, u slučaju da se dogodi, bila što bezbolnija.

Sigurnosne kopije

Izuzetno je važno to da se redovito radi sigurnosna kopija sadržaja mobilnog telefona, prvenstveno imenika. Mobitel svoju funkciju ispunjava samo ako ga se uvijek nosi sa sobom, pa je time jedan od osobnih predmeta najviše izloženih opasnostima krađe, ali i gubitka i oštećenja.

Nije loša ideja uključiti PIN broj za pristup SIM kartici, ali i uključiti PIN za pristup mobilnom telefonu. Neki telefoni imaju mogućnost traženja PIN broja nakon svakog uključivanja zaslona. Tako nešto može frustrirati većinu korisnika, ali oni kojima to ne smeta, bit će puno sigurniji.

U slučaju korištenja pametnog telefona, vjerojatno je da će se u njemu nalaziti neki osobni podaci pa ne bi bilo loše kupiti sigurnosni softver koji će spriječiti pristup takvim podacima.

Razmislite o označavanju telefona UV markerom. Pogodno mjesto za tako nešto jest ispod baterije. U slučaju da UV marker nije dostupan, nije loše iskoristiti i običan flomaster za diskretnu personalizaciju telefona. U slučaju da telefon bude pronađen, takva oznaka će pružiti sigurnost pri identifikaciji.

Zapišite ključne podatke

Valja zapisati broj IMEI negdje izvan samog telefona. To je jedinstveni broj svakog pojedinog uređaja i osim što pruža vrlo sigurnu identifikaciju, omogućava operaterima da izbace takve (ukradene) uređaje iz svoje mreže. Imajte na umu da to ne rade svi operateri, ali nikad se ne zna kada bi se netko od njih mogao predomisliti i podržati takav stav. Do broja IMEI može se doći ukucavanjem koda *#06# ili ga se može očitati s naljepnice ispod baterije.

Obavezno treba imati broj matičnog operatera koji služi za prijavu krađe, i to napisan negdje izvan mobilnog telefona. U slučaju krađe, valja odmah prijaviti krađu da bi SIM kartica bila deaktivirana, čime se sprječava nastajanje mogućih troškova koje će lopov učiniti. Ista stvar vrijedi i u slučaju krađe telefona u inozemstvu, treba nazvati svog matičnog operatera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi