RECENZIJA

Zaigrali smo novi South Park - može li nadmašiti sjajnog prethodnika?

03.11.2017 u 13:41

Bionic
Reading

South Park: The Fractured But Whole nastoji ponoviti uspjeh koji je postigao izvrsni The Stick of Truth, no pitanje je može li mu to poći za rukom

South Park: The Stick of Truth prvi je interaktivni South Park koji me uspio impresionirati. U usporedbi s drugim proizvodima proizašlima iz hit serije, u ovom RPG-u zbilja je bio užitak putovati animiranim gradićem iz TV serijala. Štoviše, on je savršeno funkcionirao kao videoigra te je filozofiju i vizualni stil Parkera i Stonea bez poteškoća proveo u vrhunski dizajniran naslov.

Sad si, molim vas, zamislite koliko je teško autorima nastavka bilo nadmašiti The Stick of Truth. Dizajn igara, barem u modernom smislu, zahtijeva vrlo pedantan pristup. Potrebno je napraviti igru koja ima isti 'filing' kao prethodnik, ali ga na niz načina unapređuje. Ako napravite nešto novo i divlje, izgubit ćete bazu fanova, što je u slučaju South Parka više nego opasan potez. Ono što možete napraviti je proširiti igru u okviru onoga što je dobro i ponuditi svojevrsni dodatni sadržaj.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ubisoft

Sve po starom, ali novo

Ova filozofija od riječi do riječi opisuje novi South Park: The Fractured But Whole. Ideja je da isto kao i u prošlom nastavku putujete South Parkom. Kao i dosad, vaš zadatak je sakupiti hrpu klinaca koje ste upoznali u seriji te izvršavati hrpetinu zadataka koji, eto, ovog puta nemaju veze s LARP-om i fantastikom, već superjunacima.

Tu South Park: The Fractured but Whole nailazi na prvi problem, a to je ostavština. Nakon sat vremena veterani će se osjećati kao da igraju istu igru, samo s nekoliko novih rješenja. Umjesto borbe na poteze u maniri starih japanskih RPG-a, sada imamo taktički RPG u kojem likove pomičete po ploči za igranje načičkanoj preprekama. Pozicioniranje je ovdje od dosta velike važnosti zbog prirode velikog broja napada, kao i posebnih kombiniranih poteza koje određeni likovi mogu izvoditi. Uglavnom, borba u novom South Parku je jako dobro odrađena. Svemu ovome doprinosi i sustav izrade predmeta koji je elegantan i pregledan te gejmere tjera da prekopavaju svako interaktivno područje. Dodajte ovome velik izbor kostima i specijalnih moći, potklase i hrpe taktika i imat ćete vrlo zadovoljavajuće iskustvo koje je u punom smislu nadogradnja Stick of Trutha.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ubisoft

U ovoj pohvali nalazi se i najveća kritika South Park: The Fractured But Wholeu, a to je da je igra doslovno South Park 1.5 umjesto South Parka 2.0. Sve u Fractured But Wholeu izgleda kao nadogradnja isprobane formule. Ziheraštvo dizajnera u ovoj igri donekle razumijem, s obzirom na ograničenja vizualnog stila i činjenice da igra treba zadržati stare fanove i privući nove. Nakon petnaestak sati igranja, nažalost, osjećaj 'već viđenog' nije nestao.

Kako uživati u igri?

Ono što je, doduše, održava igrivom su humor i metoda pripovijedanja. South Park sa superherojima je zabavno i inteligentno skrojen naslov krcan prostotama i insinuacijama koje će vas nasmijati do suza ako se palite na prepoznatljiv humor Parkera i Stonea. U naslovu sam najviše uživao kada sam ga odlučio gledati kao 'još jednu interaktivnu epizodu South Parka'. Čim sam u mozgu uključio kritičarsku notu i prisjetio se prošlog nastavka, stvari bi krenule nizbrdo. Upravo zbog toga nastojao sam igrati uz dozu 'naivnosti', što mi je na kraju priče i pošlo za rukom.

Sad, pitanje je smatram li da je igra dovoljno dobra da ju preporučim svima. Iskreno, to ovisi prije svega o vašoj spremnosti da se prepustite iskustvu. Novi South Park je u mnogim pogledima izvrsno skrojen naslov, no sve dolazi pod veliki upitnik kada ga krenete uspoređivati s jedinicom. Ako niste igrali The Stick of Truth, nemojte. Radije pokrenite The Fractured But Whole i uživajte bez toga da se, kao ja, svakih pet minuta podsjećate da ste 'ovo već jednom vidjeli'.

Kupiti ili ne?

South Park: The Fractured But Whole je izvrsno sročena igra koja se previše oslanja na svoje korijene, što ju u konačnici čini slabijim naslovom od The Stick of Trutha. Iskustvo koje ona pruža i dalje je sjajno, no ako Ubisoft nastavi raditi nastavke po ovoj recepturi, bojim se da se idućem interaktivnom izletu u South Park ne piše dobro.

South Park: The Fractured But Whole Izvor: Screenshot / Autor: Ubisoft

South Park: The Fractured But Whole

  • Proizvođač: Ubisoft
  • Izdavač: Ubisoft
  • Žanr: RPG
  • Platforme: PC, PlayStation 4, Xbox One

Plus:

  • Humor
  • Sve je 'nadograđeno'
  • Atmosfera

Minus:

  • Sve je 'nadograđeno'
  • Manjak originalnosti