RETRO HIPSTERAJ

Zaboravite pametne telefone, u trendu su ‘glupi’

29.05.2014 u 05:42

Bionic
Reading

Ako u kakvoj prašnjavoj ladici s elektronikom imate stariji mobitel, mogli biste ga prodati za suludo visok iznos. Najsvježiji trend je povisio cijenu nekih mobilnih uređaja iz devedesetih na čak tisuću eura

Upravo te cijene je, naime, Nokia 8800 Arte Gold, koja se prodaje na online oglasnicima. Nokia 8210 se nalazi među najprodavanijim uređajima u posljednje vrijeme, primarno zahvaljujući cijeni od 60 eura (otprilike 450 kuna).


Stručnjaci koji se bave tržišnim analizama smatraju kako je retro opet 'u modi'. Korisnici navodno okreću leđa pametnim telefonima i vraćaju se 'ciglicama' iz prošlosti. Nokia modeli nisu jedini uključeni u vrtoglave iznose, jer su tu i stari divovi Ericsson te Motorola.

Visoku cijenu pojedinih modela prodavači pravdaju činjenicom da ih je danas teško pronaći. Vlasnik jedne trgovine koja se bavi upravo prodajom starih uređaja navodi kako je od prošle godine prodaja doživjela značajan skok.

Prodavač navodi kako mnogi tek jednostavno traže funkcionalan mobitel koji odiše jednostavnošću uporabe u moru pametnih telefona danas, dok drugi traže drugi uređaj za male novce. Naravno, u igru ulazi i moda, pored svojevrsnog kulturološkog aspekta.

Motorolin model StarTac 130 iz 1998. se može pronaći za kakvih 180 eura, a brojni mobiteli koštaju i više od modernih pametnih telefona. Analitičari opravdanje za ovaj trend pronalaze i u činjenici da su proizvođači nekad bili raznovrsniji dok danas 'pametni telefoni svi nalikuju jedan na drugoga'.

Više o svemu je moguće pronaći na izvornom linku.