ZBOGOM GOVORU MRŽNJE?

YouTube napokon čisti komentare

25.09.2013 u 07:23

Bionic
Reading

Jedan od najposjećenijih internetskih sajtova sprema radikalne promjene, kojima želi ukloniti mržnju i spam iz komentara te ih učiniti relevantnijim za pojedince i skupine. Hoće li nas time još više ograditi od svijeta?

Tvorci video sadržaja, naročito oni koji kreiraju materijal namijenjen djeci, već godinama traže promjene načina komentiranja na YouTubeu jer im je bilo preko glave kojekakvih svinjarija (od govora mržnje, preko spama, do obične ljudske gluposti i zlobe) koje bi se pojavljivale ispod njihovih materijala.

Taj servis već sad u poseban prostor izdvaja komentare koji su dobili najviše glasova. No oni često nemaju puno veze s videom ispod kojeg se pojavljuju. Što će nam ponuditi kao bolje rješenje?

U YouTubeu se nadaju kako će, uz pomoć društvene mreže Google+, istaknuti važnije i korisnije komentare na štetu bezvezarija i vrijeđanja te omogućiti vlasnicima kanala automatsko brisanje komentara s određenim riječima.

Od ovog tjedna na stranicama kanala, pa postupno do kraja godine i do svake stranice s videom, potpuno će nestati komentari kakve smo dosad poznavali, najavio je Nundu Janakiram, voditelj razvoja YouTubea, na službenom blogu

Umjesto najnovijih, na vrhu će se početi pojavljivati komentari kreatora videa i popularnih osoba (recimo, slavnih i poznatih na YouTubeu), dugotrajne diskusije, kao i komentari ljudi koje poznajete i s kojima komunicirate, kako na YouTubeu, tako i na Google+.

Zbog toga prikazani komentari kod vas i kod nekog drugog neće biti posve isti, a Google će vam ponuditi razlog više za korištenje njegove ne naročito popularne društvene mreže, tako što ćete komentare na YouTubeu moći objavljivati automatski iz nje, zajedno s videom.

Integracija s G+ omogućit će i objavu komentara koje će vidjeti samo u određenim krugovima (Circles) ili samo osobe koje odredite. Drugim riječima, moći ćete napraviti vlastitu stranicu za komentiranje, na kojoj ćete određivati tko se može uključiti i kakva će rasprava biti.

Mogućnosti kontrole idu i korak dalje - vlasnici kanala moći će stvarati crne liste riječi za koje ne žele da se pojavljuju u komentarima ispod videa. Komentari s tim riječima čekat će na dozvolu za objavljivanje.

Dojma smo kako će komentari tako postati više osobno i grupno relevantni, ali i da će nas još više zatvoriti u granice vlastitog svijeta te manje izložiti drukčijim stavovima i mišljenjima.

Iako je integracija s G+ logičan (pa i očekivan) korak, moguće je kako će odbiti korisnike koji, recimo, ne žele još jednu društvenu mrežu u svom životu ili koji žele komentirati anonimno. Potonje će, doduše, i dalje biti moguće - dovoljno je kreirati lažni korisnički račun na G+.