KAKAV POSLOVNI MODEL

Xiaomi može prodati milijarde mobitela - bez profita

29.11.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Oštar pad prodaje pametnih telefona neće imati velik utjecaj na kinesku tvrtku Xiaomi. Očekuju kako će povećati zaradu prodajom uređaja za pametni dom, kao i prihodom od softverskog eko-sustava.

Vrijednost Xiaomija bila je procjenjena na 46 milijardi dolara tijekom zadnje runde prikupljanja investicija 2014. godine. U vrijeme kad su njihovi uređaji bili najprodavaniji u Kini i kad su se spremali u pohod na ostatak svijeta smatralo ih se najvrijednijim svjetskim startupom

No, prošle su godine prodali 12 posto manje mobitela od plana, dok je prodaja u trećem tromjesječju u Kini pala za 45 posto, tvrde u analitičkoj tvrtci IDC.

Xiaomijev globalni dopredsjednik Hugo Barra kaže kako njihov poslovni model ne počiva samo na zaradi od smartfona te kako ne vidi zašto bi procjena vrijednosti trebala biti snižena. 'U stvari poklanjamo mobitele. Mogli bismo ih prodati deset milijardi bez centa zarade. Važno nam je ostvarivati prihode koji se vraćaju tijekom više godina, rekao je u razgovoru za Reuters.


Kineska tvrtka ne objavljuje puno podataka o poslovanju. U zadnje vrijeme veći naglasak stavljaju na kućanske uređaje te uređaje za pročišćavanje vode i zraka, kao i kuhala za rižu. U travnju ove godine objavili su kako očekuju da će prodati dvostruko više uređaja za pametni dom, u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara.

Tvrtka je puno ulagala u Indiju i zemlje jugoistočne Azije, a polako ulazi i na tržište Sjedinjenih Država gdje će tijekom idućeg mjeseca ponuditi svoj prvi uređaj s podrškom za tamošnje mreže 4G. Prvo će ciljati Kineze koji putuju u SAD, a potom i na same Amerikance.

U siječnju iduće godine Xiaomi će se prvi put pojaviti i na sajmu potrošačke elektronike Consumer Electronics Show u Las Vegasu, gdje će imati premijeru novog proizvoda.

Više:Reuters