BOLJE NO PRIJE, NO IPAK NEDOVOLJNO

Web stranice kandidata na lokalnim izborima

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 10.04.2009 14:26
  • Objavljeno 10.04.2009 u 09:00
izbori

izbori

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Bliže se lokalni izbori i naši političari sada već dobro znaju da je internet jedan od najvažnijih medija u kojemu se ne traži više samo njihova puka prisutnost, već i kvaliteta prezentacije te aktivna komunikacija s korisnicima. Odlučili smo provjeriti tko je od popularnijih kandidata u tom pogledu učinio najviše, a tko zaostaje

Koriste li naši političari internet dovoljno i, još važnije, na način na koji bi trebali? Naše je mišljenje da to uglavnom ne čine. Neki uopće ne vide potrebu za osobnijom kampanjom na internetu, pa i nemaju vlastitu stranicu, drugi su pak stali na najosnovnijoj web stranici s uglavnom manjkavim sadržajima i dizajnom iz prošlog tisućljeća, dok su tek rijetki angažirali profesionalce za izradu weba te se potrudili svoju prisutnost proširiti i na društvene mreže kao što su Facebook i Twitter.

Za procjenu aktivnosti domaćih političara na internetu pitali smo Domagoja Bebića s Fakulteta političkih znanosti:

Hoće li političari u ovoj kampanji prepoznati internet kao svoj kanal? Bitno je koja im je ciljana skupina. Dakle, ako su vam ciljana skupina mladi, koji nemaju čvrstih političkih stavova, dakle na neki način su neopredijeljeni (a oni bi, zapravo, trebali biti cilj svake kampanje), onda je internet definitivno bitan.

Moje područje interesa je internet i demokracija, tražim način na koji uz pomoć interneta možemo oplemenjivati demokraciju. Ja smatram da negativne kampanje preko interneta (za što se često koristi YouTube) nisu dobre i ne podržavam ih zato što to umanjuje povjerenje u političke institucije kao što su političke stranke. To je povjerenje u Hrvatskoj najniže u Europi i iznosi svega šest posto, dok je europski prostor oko 17 posto. Ja tražim putove na koji internet može pomoći da ta veza između stranaka i birača ojača, inače se cijela demokracija dovodi u pitanje.

Ono što i dalje tvrdim je da će ljudi koji imaju svoje blogove i afirmativan pristup, primjerice Vojko Obersnel, oni će sa svojim biračima stvoriti čvršće veze. To ne znači da će oni pobijediti, ali je to definitivno pozitivan korak.

Krenemo li pojedinačno, afirmativna kampanja o kojoj govori Domagoj Bebić često i ne dolazi do izražaja zbog loše kvalitete web stranica ili pak nedostatka sadržaja na njima. Za vas smo pregledali neke od najvažnijih.

Josip Kregar

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Stranica nezavisnog kandidata Josipa Kregara narušava većinu uvriježenih pravila web upotrebljivosti, među kojima je najvažniji gotovo posvemašnji nedostatak konkretnih sadržaja na naslovnici, umjesto kojih ćete pronaći formular s prijavom za sudjelovanje u Kregarovoj kampanji. Pretragom glavnog izbornika pronaći ćete Kregarov curriculum vitae, etički kodeks te načela za Zagreb, no detaljniji izborni program nedostaje. Ono što svakako treba pohvaliti jest prihvaćanje (uvjetno rečeno) novih trendova, tako da ćete Kregara pronaći i na Facebooku i na Twitteru, a tu je čak i njegov YouTube kanal. Ovakav pristup donio je Obami nemali broj glasova (prema nekim procjenama, možda čak i presudan broj). Vidjet ćemo hoće li se i kod nas isplatiti biti osviješten na polju internetskih društvenih zajednica i medija.

Milan Bandić

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić za svoju stranicu odabrao je jednostavan ali staromodan dizajn s dva stupca krcata tekstualnim sadržajima, što baš i ne pridonosi preglednosti. No, barem je pristup dobar: posve personalizirana stranica i kampanja donosi biografiju, direktna obraćanja Bandića građanima, pa čak i njegove recepte, što bi ga trebalo približiti biračima kao stvarnu osobu, a ne samo kao političara. Tu je i popis kapitalnih projekata u gradu Zagrebu u razdoblju od 2005. do 2009, ali nedostaje koncizni pregled programa, ideja i planova za budućnost. Sve u svemu, bilo bi ljepše da je sve to malo modernije uređeno, s malo više slika, te da se više pazilo na web upotrebljivost, no barem je sadržajni dio solidan.

Željko Kerum

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Gledajući kvantitetu, kandidat za gradonačelnika Splita Željko Kerum je među boljim kandidatima jer održava službenu stranicu, Facebook stranicu a tu je i njegov blog koji, kako nam javljaju, ipak nije služben, a održava ga jedan Kerumov simpatizer. Službena je stranica profesionalno dizajnirana, no u ovom trenutku posve nedovršena. Pri dnu se nalazi nekoliko kopiranih sadržaja sa istim tekstom i slikom, što ne ostavlja neki naročito dobar dojam, a većina elemenata iz glavnog izbornika vodi na isti tekst. Dakle, dok se ove greške ne isprave, o sadržaju se tu ne može puno govoriti. Ocjena: još malo pričekati.

http://zeljko.kerum.hr/

Ranko Ostojić

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Web stranica još jednog kandidata za splitskog gradonačelnika, Ranka Ostojića, pati od brojnih dizajnerskih propusta, prvenstveno nesretnog odabira boja te fontova raznih veličina. Sadržajno su tu svi osnovni elementi koje bi čovjek očekivao na ovakvoj stranici: novosti, biografija kandidata, galerija i jedan element koji nismo primijetili na drugim stranicama: imovinska kartica. Najvažnije od svega, tu je kompletan i detaljno elaborirani izborni program koji bi svakako trebalo postaviti na istaknutije mjesto (sada je potrebno kliknuti na link 'Rankova duzina', pa tek onda na 'Izborni program' s desne strane). Kao i na prošlim izborima, kada smo gotovo bili sretni ako je neka stranka uopće imala funkcionalnu stranicu unatoč brojnim propustima, Ostojićeva stranica spada među bolje koje smo pregledali, iz jednostavnog razloga što ima one najosnovnije elemente koje od nje očekujemo.

Jasen Mesić

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


HDZ-ovac Jasen Mesić je procijenio da mu osobna stranica ne treba te da će za njegove potrebe biti dovoljna stranica zagrebačkog ogranka HDZ-a. Budući da se većina ostalih kandidata odlučila za personalizirani pristup, ovaj potez u najmanju ruku odaje svojevrsnu lijenost, s obzirom na to da izrada jedne jednostavne web stranice danas stvarno ne mora biti skupa; ako ništa drugo, tu su mnogi besplatni blogerski servisi koji omogućuju izradu vlastite stranice za par minuta.

Istina, stranica HDZ-a Zagreb čitava je okićena Mesićevim slikama, koje se u nepotrebnim i prilično iritantnim Flash animacijama neprekidno vrte pri vrhu i s desne strane stranice. Ostatak nije odveć zanimljiv, ali je podnošljiv, a uključuje novosti (koje se, naravno, ne odnose isključivo na Mesića) te druge informacije o zagrebačkom HDZ-u. No, definitivno izostaje dojam da se tu vodi neka bitna kampanja te sve skupa izgleda kao ono što i jest: web stranica stranke na brzinu ušminkana za potrebe jednog kandidata.

Ivan Kuret

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Sličan je slučaj i s Linom Červarom koji se kandidira za istarskog župana te Ivanom Kuretom, koji pak koristi stranicu splitskog HDZ-a. Zanimljivo je da su stranice splitskog i zagrebačkog HDZ-a vizualno posve različite, iako se nalaze na istoj domeni, a bolji dojam definitivno ostavlja ova prva. No, unatoč brojnim vijestima vezanim uz Kureta, i tu je ipak samo riječ o stranačkoj stranici, a od personalizirane kampanje ni traga.

Vesna Buterin

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Na kraju, i Vesna Buterin koristi stranicu HDZ-a, i to onog Primorsko-goranske županije, i taj je site opet posve različitog vizualnog dizajna od ostalih HDZ-ovih. No, ni na ovoj stranici ne vidi se, osim u arhivi vijesti, da je neka posebna pažnja posvećena Vesni Buterin, a jedini izbori koji se u glavnom izborniku spominju su oni iz 2007. godine. Vjerojatno je ljepše podsjećati se na one izbore koje ste dobili, no netko bi hadezeovcima trebao reći da se bliže novi izbori i da bi se njima trebala posvetiti veća pažnja na stranačkim web stranicama.

*Dodatak: iz HDZ-a Rijeka nam javljaju da je Vesna Buterin vrlo nedavno (stranica se još nije pojavila niti u Googleovim indeksima) ipak otvorila i osobnu web stranicu koja se nalazi na adresi http://www.vesna-buterin.com. Unatoč nekim elementima koji nedostaju (Projekti Vlade) te nekim ne odveć sretnim dizajnerskim rješenjima, definitivno možemo ocijeniti da je riječ o velikom pomaku nabolje u odnosu na oslanjanje samo na zastarjelu stranicu HDZ-a Primorsko-goranske županije.

Ovakvo 'krpanje' uz stranačke stranice netko će nazvati strategijom, no u tom slučaju svaka bi od tih stranica trebala barem imati poseban dio posvećen izbornim kandidatima. Ovo samo pokazuje da ponekim kandidatima još uvijek jednostavno nije dovoljno stalo do interneta, a danas se takav stav može skupo platiti.

Vojko Obersnel

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Kad bi kvaliteta web stranica odlučivala tko će pobijediti na izborima, riječki kandidat za gradonačelnika Vojko Obersnel odnio bi premoćnu pobjedu. Njegova je web stranica daleko najbolja od svih koje smo ovdje spomenuli, od preglednog dizajna i prezentacije pa do sadržaja, kojega ima daleko najviše. Ono što je još važnije, naglasak je stavljen na bitne sadržaje kao što su program, simpatična slikovna biografija Obersnela te popis realiziranih projekata u gradu Rijeci. Za pohvalu je i gomila videoisječaka, prisutnost na YouTubeu i Facebooku, kao i jasno istaknuti link na RSS feed za praćenje posljednjih novosti. Žalosna u cijeloj priči jest činjenica da bi danas ovakvu stranicu trebao imati svaki ozbiljniji političar, pa bi se birači mogli uistinu koncentrirati na usporedbu programa i vizije umjesto da očajnički traže sadržaje kojih ili nema ili su skriveni u bespućima lošeg web dizajna.

Anto Đapić

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Anto Đapić, koji se kandidira za gradonačelnika grada Osijeka, ima solidno dizajniranu i izrazito suzdržanu web stranicu, s velikim slikama i relativno malo teksta. Sa stajališta web upotrebljivosti, bilo bi ljepše da se korisnika malo manje tjera na klikanje te da mu se odjednom prikaže malo više sadržaja, a glavni izbornik ima određene bugove i posve nepotrebno je velikim dijelom skriven (dok ne pređete preko njega mišem). No, u ovoj konkurenciji stranica spada među bolje, ako ni zbog čeg drugog, onda zbog urednosti, kao i zbog sadržaja. Naime, bitni sadržaji su tu, od provedenih i planiranih projekata HSP-a u gradu Osijeku, aktivnosti i životopisa gradonačelnika, isječaka iz tiska te tima Đapićevih suradnika.

Plinio Cuccurin

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -


Želite li se informirati o programu Plinija Cuccurina koji se kandidira za istarskog župana, morat ćete posjetiti stranicu udruge Ladonja, na kojoj se nalaze novosti vezane uz udrugu, izborni program, statut, CV predsjednika i ostale bitne informacije. Šteta je samo što je većina njih skrivena u padajućem izborniku koji ćete ugledati tek kad mišem pređete preko stavke 'O nama.' Osim te sitnice, stranica je dobro dizajnirana i prilično pregledna, a sitnice kao što su korištenje besplatnog servisa Slideshare za prikaz PDF dokumenata i prezentacija valja dodatno pohvaliti. Tu su i video isječci te službeni YouTube kanal, a za potpunu informaciju (što nije najsretnije rješenje) morat ćete posjetiti i stranicu nezavisni.org, koja objedinjuje udrugu Ladonja i nezavisne liste Istre i Primorsko-goranske županije. Ipak, riječ je o jednoj od boljih online prezentacija izbornog kandidata i programa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi