ZBOG JAILBREAKANJA

Više od 200 tisuća iPhonea diljem svijeta više nije sigurno

07.09.2015 u 07:23

Bionic
Reading

Usprkos višegodišnjim upozorenjima iz Applea, korisnici iUređaja su ih i dalje rado jailbreakali kako bi povećali mogućnosti ograničene platforme i nažalost, piratizirali sadržaj. Takvo što je uvijek išlo uz veliku dozu rizika, a među najvećim posljedicama je ova da su hakeri provalili u čak četvrt milijuna iPhonea na kojima je odrađen jailbreak

Apple je još od pojave prvog jailbreaka upozoravao kako korisnici time napuštaju sigurnost zatvorene platforme, ugrožavaju svoje uređaje i podatke. Malo tko je to upozorenje uzimao za ozbiljno - možda sve do danas.

Tvrtka koja se bavi cyberkriminalom i sigurnosti, Palo Alto Networks, nedavno je u suradnji s WeipTechom otkrila kako je provaljeno u više od 225 tisuća iPhonea. Apple računi uz pripadajuće lozinke su pronađeni na jednom poslužitelju, uz identifikaciju 92 uzroka novog iOS malware koda. To nije posebna novost, s obzirom na to da je AdThief ne tako davno harao desecima tisuća uređaja, no novi kod KeyRaider je zahvatio mnogo više korisnika koji su se odlučili na jailbreak.


U globalu su istraživači otkrili kako su korisnici iz čak 18 zemalja diljem svijeta postali žrtvom napuštanja sigurnosti koju je pružao Apple u netaknutom izdanju iOS platforme. Sigurnosni stručnjaci su rekli kako u slučaju takvog 'otključavanja' platforme korisnici moraju posebno posvetiti pažnju sigurnosti svojih uređaja i paziti što preuzimaju na njih.

PAN