OD IDUĆEG LJETA

Virtualna stvarnost stiže i u svemir

10.08.2016 u 12:22

Bionic
Reading

Tijekom idućeg ljeta bit će u nisku Zemljinu orbitu lansiran satelit koji će nam omogućiti virtualno uranjanje u iskustvo bivanja na rubu svemira

Startup SpaceVR potpisao je s tvrtkom NanoRacks ugovor temeljem kojeg će svoj satelit za virtualnu stvarnost Overview 1 teretnom kapsulom Dragon pričvršćenom na raketu SpaceX Falcon 9 tijekom opskrbne misije CRS-12. Za postavljanje u orbitu pobrinut će se NanoRacksov CubeSat Deployer. Lansiranje je predviđeno za početak ljeta iduće godine.

NanoRacks, inače, vodi komercijalni laboratorij na Međunarodnoj svemirskoj postaji (International Space Station, ISS).

Overview 1 je mali satelit u obliku kocke, opremljen dvjema kamerama te opremom nužnom za svemirsku letjelicu, poput sustava za kontrolu visine, žiroskopa, radija, softvera za upravljanje letom...


Njime će u potpunosti upravljati SpaceVR, u kojem će ono što kamere Overviewa 1 zabilježe na rubu svemira montirati u sferičnu snimku od 360 stupnjeva. S vremenom bi trebali početi nuditi i streaming uživo. Trenutno nude godišnju pretplatu za 35 i doživotnu za 99 dolara.

SpaceVR je krenuo kao projekt na platformi za zajedničko financiranje Kickstarter 2015. godine. Prvotni plan bio je poslati na ISS sustav s 12 kamera koji bi mogao snimati u 3D-u i 360 stupnjeva. Ali kampanja nije uspjela skupiti planiranih pola milijuna dolara, pa su odustali.

U drugom pokušaju ciljali su skromnijih sto tisuća dolara, što su uspjeli i prikupiti. U travnju ove godine stigla je i investicija vrijedna 1,25 milijuna dolara, što su utrošili na izradu Overviewa 1, prvog svjetskog satelita za virtualnu stvarnost.

Više:Verge

SpaceVR: Step into Space