Opustošeni svijet

[VIDEO] Ovo se ne vidi često: Pogledajte kako je izgledao bliski susret letjelice BepiColombo i Merkura

28.06.2022 u 10:57

Bionic
Reading

Na videu se može prepoznati velik broj geoloških obilježja prvog planeta do Sunca, uključujući i Caloris Planitia, Merkurov najveći krater

Najnoviji video kojeg je izbacila ESA prikazuje kraterima prešaranu površinu najmanjeg planeta Sunčevog sustava dok pored njega prelijeće sonda BepiColombo.

BepiColombo je zajednička misija ESA-e (Europske svemirske agencije) i JAXA-e (Japanska agencija za istraživanje svemira) te se trenutno nalazi na sedmerogodišnjem putovanju kroz unutarnji Sunčev sustav pri čemu koristi gravitaciju planeta uključujući Merkura, Veneru i Zemlju kako bi usporio i 2025. ušao u Merkurovu orbitu.

Prelet pokraj Merkura koji se dogodio 23. lipnja je BepiColomobov drugi prolaz pored spaljenog kamenitog svijeta. Kao i tijekom prvog susreta 1. listopada 2021., sonda se približila planetu na malu udaljenost od 200 kilometara, što je bliže od orbite u kojoj će se nalaziti dva orbitera iz misije BepiColombo nakon što konačno stignu na odredište.

Video kojeg je nedavno izbacila ESA povezuje 56 odvojenih slika koje su tijekom petnaestominutnog preleta pokraj planeta snimile tri kamere niske rezolucije. Prva je slika snimljena na udaljenosti od 920 kilometara a posljednja na 6.099 kilometara od površine.

S obzirom da je sonda Merkuru prišla s noćne strane, letjelica nije mogla snimiti planet u trenu bliskog preleta, no ostali su instrumenti montirani na dva orbitera izvršili zadatak mjerenja solarnog vjetra u blizini letjelice. Solarni vjetar je tijek nabijenih čestica koje izbacuje Sunce te koji putuju cijelim Sunčevim sustavm, uzrokujući svemirsko vrijeme na Zemlji i ostalim planetima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ESA

Dva orbitera putuju kroz svemir montirani na modul za transport, što znači da su im kamere visoke rezolucije skrivene te se ne smiju otkrivati tijekom putovanja.

Najnovije slike prikazuju brojne geološke značajke poput kratera, vulkanskih dolina i tektonskih pukotina. Jedan od snimljenih kratera je Caloris Planitia, najveći udarni krater na Merkuru i jedan od najvećih u cijelom sustavu - njegov je promjer 1.550 kilometara, a visina 100 kilometara. Usporedbe radi, znanstvenici procjenjuju da je asteroid Chicxulub koji je bio odgovoran za izumiranje dinosaura imao promjer od samo 10 kilometara.

BepiColombo je tek druga misija u povijesti koja će ući u Merkurovu orbitu. Razlog zbog kojeg do danas nismo poslali više sondi u orbitu najbližeg planeta Suncu je njegova nepristupačnost. Slanje sondi i letjelica u unutarnji dio sustava pod neprestanom je opasnošću koju predstavlja sunčeva gravitacija, što znači da su inženjeri morali mapirati dug i vijugav put koji letjelicu vodi pored nekoliko nebeskih tijela s ciljem postupnog usporavanja.