HAKATON NIŠ

Varaždinski studenti pobijedili s aplikacijom za izbjeglice

19.11.2015 u 13:07

Bionic
Reading

Četiri studenta Fakulteta organizacije i informatike - Alen Huskanović, Andro Krezić, Lovro Predovan i Zoran Antolović - pobijedili su na natjecanju u razvoju aplikacije za 24 sata u Nišu u Srbiji

Hackaton je održan 14. i 15. studenog u organizaciji Studentskog Inovacionog centra Elektronskog fakulteta u Nišu u Srbiji. Tema ovogodišnjeg Hakatona bila je pomoć izbjeglicama.

Natjecatelji su trebali smisliti i realizirati rješenje koje će izbjeglicama, ali i svima ostalima uključenima u krizu, olakšati aktivnosti.

Pobjednički tim Open Systems and Security Lab s FOI-ja razvio je, uz podršku asistenta Borisa Tomaša, sustav (mobilnu i web aplikaciju) koji izbjeglicama na jednostavan način omogućuje pristup informaciji, pretplatu na kanale i push notifikacije, ponudu i potražnju pomoći izravno među izbjeglicama i građanima koji im pomažu te jednostavnu identifikaciju izbjeglica kroz mobilnu aplikaciju.


Koristeći NFC kartice, studenti su omogućili korištenje sustava i onima bez pametnih telefona kako bi se povećala propusnost i sigurnost u vrijeme krize. Predstavljeni koncept funkcionira po načelu mreže povjerenja država, što znači da se nakon prve registracije izbjeglice više ne moraju registrirati kod ulaska u svaku zemlju.

Studenti su također predstavili rješenje za pronalazak nestalih osoba, pogotovo djece, kroz mogućnost ugrađivanja modula za prikaz fotografija nestalih u tzv. '404 stranicama' svih web stranica koje to žele. Takva 'poklonjena' 404 stranica prikazuje osnovne informacije o nestalim osobama čitateljima koji se 'izgube' na internetu.

Članovi tima su za najbolje ocijenjenu ideju i aplikaciju osvojili kvadrokoptere. Natjecanju su prethodila predavanja sponzora na kojima su studenti mogli čuti nešto više o tome što ih čeka nakon diplome.

Više:Hakaton