DRAGONFLY FUTUREFON

Upoznajte gadget koji će zamijeniti sve gadgete

18.11.2014 u 13:36

Bionic
Reading

Ovih dana veliku prašinu je podigao projekt Dragonfly Futurefön na stranici Indiegogo. Riječ je o mobilnom uređaju kojim autori žele zamijeniti sve ostalo - tablete, pametne telefone - pa i prijenosnike, kako hardverom, tako i pripadajućim operativnim sustavima (Windows/Android). Kampanja je inicijalno tražila kakvih 10 tisuća dolara, no sada, pred samo zaključivanje prikupilo se gotovo 400 tisuća dolara

Gadget Dragonfly je preklopiv na više načina, a moguće je izdvojiti i tzv. Slingshot kako bi služio kao samostalni phablet uređaj dijagonale 7". Na WinDroid verziji, Slingshot pokreže Android, dok osnova pokreće Windows operativni sustav, a korisniku je prepušteno koristiti što god želi - iako autori projekta na umu imaju i verziju pogonjenu isključivo Android platformom.

Cijeli projekt se čini u najmanju ruku sumnjivim kada se vide predložene stavke i tehničke karakteristike. Uređaj bi trebao posjedovati dva 7-inčna Super AMOLED ekrana uz pojedinačnu razlučivost od 2.560 puta 1.440 piksela (ukupno 5.120 puta 1.440 piksela), višejezgrene čipove za Slingshot i x86 čip za bazu uređaja. Slingshot bi trebao sadržavati 4GB radne memorije, a jednaku količinu nosi i baza, uz 128GB spremišnog prostora i dvostruke microSD utore. Eh da, u phablet je upakirana baterija od 3.200mAh, a ona još većeg kapaciteta se nalazi u bazi.


Android verzija u sklopu Indiegogo kampanje košta 300 američkih dolara, dok WinDroid varijanta košta 400. Autori projekta obećavaju da bi prvi primjerci uređaja trebali ugledati svjetlo dana krajem prvog kvartala 2015. ili početkom drugog kvartala 2015. godine.

Uz sve rečeno i napisano, projekt itekako zvuči kao vaporware i vjerojatno to jest - usprkos prikupljanju gotovo pola milijuna dolara. Koncept (jer nema govora ni o prototipu) je zanimljiv, ali i neshvatljiv mnogim drugim industrijskim dizajnerima pa je teško savjetovati investiciju ove vrste.