KAO U FILMU

Upoznajte adrenalinski sport budućnosti - utrke dronova!

14.02.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Iako velika većina nas dronove zamišlja kao futurističku metodu špijuniranja zgodnih susjeda ili snimanja vlastite kuće ili zgrade s visine, poduzetniji obožavatelji gadgeta u jednom su ih trenu odlučili pretvoriti u sport, a rezultati su fenomenalni

Organizacija o kojoj je ovdje riječ se bavi utrkama dronova i nosi ime DRL odnosno Drone Racing League. Oni u svojim natjecanjima koriste striktno standardizirane letjelice koje se natječu u nizu poluotvorenih neonskim bojama osvijetljenih trkališta. Za razliku od standardnog hobi-drona kojeg možete kupiti u svakom dućanu s gadgetima, njihove letjelice napravljene su za ekstremnu brzinu i okretnost. Ove godine standardno letalo nosi ime DRL Racer 2.

Još jedna vrlo važna stvar koju moramo istaknuti je da je ovdje riječ o sportu koji više od svih ostalih podsjeća na virtualnu stvarnost. Kako bi uopće kontrolirali dron koji jurca hodnicima, garažama i stadionima, natjecatelji moraju koristiti specijalnu opremu koja izgleda kao da je ispala iz znanstveno fantastičnih filmova. Riječ je o specijalnoj kombinaciji  slušalica i naočala koje vam snimku s letjelice prenose uživo. Letjelicom se upravlja putem specijalnih kontrolera, a zahvaljujući modificiranim stabilizatorima moguće je izvoditi skoro nevjerojatne trikove. Ukratko - sve izgleda vrlo cool i što je zanimljivo, jako podsjeća na videoigru.

Utrke dronova iz prvoga lica izgledaju spektakularno Izvor: Društvene mreže / Autor: DRL

Letjelica koju ove godine koriste nosi ime DRL Racer 2. Riječ je o prilično ružnoj kockastoj napravi napravljenoj od izuzetno laganih materijala. Naime, pored kućišta napravljenog od ugljikovih vlakana, sav nužni hardver, odnosno motor, baterija, računalo i kamera smješteni su u relativno mali format. DRL Racer 2 teži svega 800 grama, a dimenzija je 20 puta 20 centimetara. Letjelica je napravljena za let prema naprijed te koristi softver koji omogućuje munjevitu promjenu brzine i smijera kretanja. Bez da previše okolišamo, recimo samo kako je pilotiranje okretne jurilice koja dostiže brzinu do 128 kilometara na sat izuzetno imerzivno iskustvo.

Kako zapravo funkcionira trkaći drone? Izvor: Društvene mreže / Autor: DRL

Kao što smo naglasili na počektu, Drone Racing League koristi standardiziranu tehnologiju. Ovo znači da su sve letjelice DRL Racer iste, s time da ih jedino razlikuje boja LED osvjetljenja koja pilotima omogućuju bolje raspoznavanje tijekom utrke.

Što točno razlikuje standardne dronove s kamerama od trkaćih dronova koji se koriste u Drone Racing Leagueu? Većina komercijalnih bespilotnih letjelica s kamerama koriste senzore koji kontinuirano stabiliziraju let bespilotne letjelice. Ove komponente u definiciji spriječavaju preagresivno zakretanje ili prevrtanje drona. Trkaće letjelice zahtjevaju agresivnije manevriranje, što znači da funkcioniraju bez stabilizatora u takozvanom 'rate modeu'. Ovo ih čini nevjerojatno brzima i okretnima - ali i teškima za kontroliranje. Premda pilotiranje ovih letjelica zahtjeva mjesece vježbanja, konačni rezultat je potpuna sloboda i mogućnost izvođenja niza kompliciranih manevara i trikova.

Detaljni pogled na jednu od staza Drone Racing Leaguea Izvor: Društvene mreže / Autor: DRL

Drone Racing League je prije nekoliko dana obznanio višegodišnje globalno partnerstvo sa osiguravajućom kućom Allianz. Allianz će tako ove godine priskrbiti novac za organizaciju šest utrka koje će se emitirati na TV- programima u čak 75 zemalja diljem svijeta. Sezona počinje ovoga lipnja, a svaka utrka okupiti će šesnaest najboljih pilota dronova na svijetu te testirati njihove vještine na maštovito dizajniranim trodimenzionalnim stazama. Utrke u sklopu Allianz World Championshipa funkcionirat će po principu eliminacije te će kulminirati okrunjenjem najboljeg pilota dronova na svijetu.

Allianz je omogućio da sve postane veće...osim samih letjelica...njihove dimenzije ostaju nepromijenjene Izvor: Društvene mreže / Autor: DRL

Mislite li da ste vi dovoljno dobri da se natječete u Drone Racing Leagueu? Skinite i instalirajte simulator te saznajte. Riječ je o videoigri koju Drone Racing League nudi u sklopu svoje službene stranice. Ona je kompatibilna s PC računalima kao i svim poznatijim gamepadovima, a moguće ju je downloadati ovdje.