NA GLOBALNOJ RAZINI

UN poziva na uvođenje štednih žarulja

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 02.12.2010 13:24
  • Objavljeno 02.12.2010 u 13:22
žarulja

žarulja

Izvor: Corbis / Autor: Jonathan Ford/Corbis

Ujedinjeni narodi pozvali su u četvrtak na povlačenje starih žarulja i uvođenje novih, štednih žarulja, uz objašnjenje da će se time ne samo uštedjeti milijarde dolara već će prelazak na niskoenergetsko osvjetljenje pridonijeti i borbi protiv klimatskih promjena

Već oko 40 zemalja ima program prelaska na štedne žarulje, priopćio je UN-ov program za okoliš (UNEP) u izvješću na marginama UN-ov pregovora o klimi u Cancunu.

Proizvodnja električne struje za rasvjetu, obično iz fosilnih goriva, čini osam posto emisije štetnih plinova s učinkom staklenika, a prelaskom na štedne žarulje smanjila bi se potražnja za strujom.

Indonezija bi, primjerice, na taj način uštedjela milijardu dolara godišnje i smanjila emisiju štetnih plinova za osam milijuna tona godišnje, što je jednako micanju dva milijuna automobila s cesta.

Brazil bi uštedio dvije milijarde dolara, Meksiko 900 milijuna, Ukrajina 210 milijuna dolara i JAR 280 milijuna dolara. Sve bi zemlje znatno smanjile i emisiju štetnih plinova.

Achim Steiner, voditelj UNEP-a tvrdi da slični podaci dolaze i iz drugih zemalja, a njegova jasna poruka na skupu u Cancunu jest da trebamo 'srezati korištenje goriva za rasvjetu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!