DOBA KIBORGA

Ugradio si antenu u glavu kako bi mogao čuti boje

20.03.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Jeste li znali kako se boje može ne samo vidjeti, već i čuti? Tridesetjednogodišnji Neil Harbisson pokazao je kako se može, i to tako što se pretvorio u kiborga

Taj je umjetnik daltonist, rođen s akromatopsijom (zbog koje može vidjeti samo crnu ili bijelu) godinama tražio način kako će iskusiti svijet koji ga okružuje u bojama.


Zadnjih deset godina nosio je vanjsko elektroničko oko, koje hvata frekvencije boja i pretvara ih u zvučne vibracije koje može čuti. Isprva je uređaj nosio izvana. No potom je uspio nagovoriti kirurge na operaciju kojom mu je u lubanju ugrađen čip, a koji mu omogućuje bolje razaznavanje boja.

Na tu je ideju došao nakon što je čuo govor o kibernetici Adama Montadona. Od 2003. su zajedno radili na razvoju uređaja, a Neil je zapamtio različite frekvencije kako bi mogao prepoznati boje.

Iako ih nije mogao vidjeti, mogao ih je čuti i raspoznati. S vremenom, neke su mu postale omiljene. Kad je počeo i sanjati u bojama, odlučio je trajno ugraditi uređaj u glavu. Krenuli su u potragu za liječnicima spremnim obaviti taj zahvat. Našli su ih u Kataloniji.


Antena (odnosno eyeborg) koju Neil nosi izgleda kao duga cijev s uređajem za prihvat zvuka na strani koja je ugrađena u stražnji dio njegove glave. Na drugom kraju je kamera koja 'vidi' boje prije no što bivaju pretvorene u zvuk. Kako svaka ima drukčiju vibraciju, Neil može razlikovati slike, prizore i lica.

Može čak i čuti boje koje ljudsko oko ne vidi, poput infracrvene i ultraljubičaste, a stvar funkcionira i u obrnutom smjeru - može slikati u boji glasove osoba poput Adolfa Hitlera i Martina Luthera Kinga. Ne mora čak ni vidjeti boje, već izravno slati slike sa svog mobitela u čip u lubanji pomoću wi-fija ili Bluetootha.

Treba li napomenuti kako je prvi i trenutačno jedini čovjek na svijetu koji to može?

Implantacija je obavljena nizom operacija između prosinca i ožujka u Barcelonu. Eyeborg je sada potpuno operativan. Neil tvrdi kako je postao dio njega u tolikoj mjeri da je uspio uvjeriti vlasti da mu dozvole fotografiranje za putovnicu s njim, piše Oddity Central

Pogledajte govor koji je održao na konferenciji PSFK