ZNANOST I ISTRAŽIVANJE

U što to Zuckerbergovi ulažu 50 milijuna dolara?

09.02.2017 u 09:06

Bionic
Reading

Novac ide istraživačima u Sjedinjenim Državama koji se bave proučavanjem novih načina kako liječiti i spriječiti bolesti te olakšati život ljudima koji od njih pate

Chan Zuckerberg Biohub, neprofitna istraživačka organizacija koju su pokrenuli Priscilla Chan i Mark Zuckerberg, objavila je kako će 50 milijuna dolara dobiti 47 organizacija koje se bave proučavanjem bolesti.

Biohub ne treba miješati s korporacijom s ograničenom odgovornošću Chan Zuckerberg Initiative, pokrenutom s ciljem unaprijeđenja ljudskog potencijala. Riječ je o organizaciji fokusiranoj na programe istraživanja koja okuplja niz sveučilišta na području Zaljeva San Francisca (Berkeley i Stanford su među njima, recimo).

Ukupno 47 istraživača odabrano je među 700 pristiglih prijava. Svaki će tijekom idućih pet godina dobiti do 1,5 milijuna dolara. Mogu istraživati bilo što usmjereno prema liječenju, prevenciji i ublažavanju simptoma bilo koje bolesti, od tehnika printanja organa do proučavanja funkcioniranja stanica u organizmu. Fokus će biti više na stjecanju novih uvida, manje na ostvarivanju novih postignuća.

Pristup je drukčiji od uobičajenog utoliko što se brojne istraživačke organizacije obično fokusiraju samo na rješavanje jednog problema. Primjerice, nekadašnji Facebookov predsjednik Sean Parker pokrenuo je institut za istraživanje raka, kao i zasebnu inicijativu za istraživanje alergija.

Uz spomenuti program, Biohub ima još nekoliko većih inicijative, poput one namijenjene borbi protiv zaraznih bolesti kao što je groznica denga, kao i Cell Atlas, globalni projekt mapiranja stanica u ljudskom tijelu čiji je cilj otkrivanje uzroka bolesti i novih načina liječenja.

Više: Tech Crunch