NAJVEĆI DOSAD

U Sonyju pripremaju zvijer od senzora za kamere na smartfonima

23.07.2018 u 13:51

Bionic
Reading

Senzor Sony IMX586 trebao bi donijeti ogroman korak naprijed za kamere ugrađene u pametne telefone. Ponudit će dosad najveći broj piksela ikad

Kvaliteta slike ne ovisi samo o dodavanju novih megapiksela. To može biti i kontraproduktivno jer manji pikseli mogu dovesti do pojave šuma pri uvjetima slabije rasvjete.

  • +3
Ovi smartfoni trebaju stići do kraja godine i jedva ih čekamo Izvor: Tech Advisor / Autor: Samsung

Senzor Sony IMX586 trebao bi ponuditi 48 megapiksela (razlučivost 8.000 puta 6.000 piksela), uz 0,8-mikronske piksele.

Kako će spriječiti pojavu šuma? Pomoću četverostrukog niza filtera u boji Bayer te time što će svaki piksel moći koristiti signale četiri susjedna piksela. To bi, navodno, trebalo podići osjetljivost na svjetlo na razinu 12-megapikselne fotografije s pikselima od 1,6 mikrona.

Mobiteli kao što su Nokijin 80 Pureview iz 2012. godine i ovogodišnji Huawei P20 Pro eksperimentirali su sa sličnim tehnologijama u senzorima s više od 40 MP. No, Sonyjev IMX586 bi trebao biti pogodan za uređaje srednje klase.

Veličina senzora je osam milimetara dijagonalno, što znači kako neće biti potrebe za veliko ispupčenje kamere na stražnjoj strani uređaja, a moglo bi i značajno poboljšati digitalno zumiranje.

Prvi modeli smartfona s ovim megasenzorom trebali bi se početi pojavljivati tijekom iduće godine. Sony će senzore početi isporučivati tijekom rujna ove godine, po cijeni od 27 američkih dolara po komadu, piše Verge.