BRAVE NEW WORLD U ZAGREBU

U Hrvatsku stiže tvorac kibernetičke ruke upravljane mislima!

20.05.2016 u 07:01

Bionic
Reading

U Zagrebu će gostovati Easton LaChappelle, devetnaestogodišnji inovator koji je izmislio robotičku ruku kojom je moguće upravljati putem moždanih valova

Easton LaChappelle gostovat će u zagrebačkom Hubu385 na makers festivalu Brave New World, koji će biti održan od 4. do 12. lipnja

LaChappelle je samouki inovator iz američke savezne države Colorado koji je izradio prostetičku ruku koju je moguće pokretati putem vlastitih misli. Za izradu je koristio 3D printer i znanje o robotici koje je stekao putem interneta.Svojim je izumom drastično smanjio cijenu proizvodnje ortopedskih pomagala, a putem open source objava svoje inovacije učinio je široko dostupnima za daljnji razvoj.

Prototip prve robotičke šake izradio je još kao četrnaestogodišnjak koristeći lego kockice dok je za sustav upravljanja koristio igru iz lokalnog supermarketa koja omogućuje upravljanje lopticom snagom misli. Susret sa sedmogodišnjom djevojčicom čija je prostetička ruka koštala 80 tisuća dolara potaknula je Eastona da prototip tinejdžerske inovacije pretoči u proizvod.


LaChappelle danas je vlasnik tvrtke Unlimited Tomorrow koja je čitavu robotičku platformu proizvela za 500 dolara, a trenutno razvija koncept koji će pomoći paraplegičarima da ponovno hodaju. Sa stranica tvrtke svatko može besplatno preuzeti upute za izradu vlastite ruke uz pomoć 3D printera.

S Eastonovom inovativnom rukom rukovao se i američki predsjednik Barack Obama, a NASA ga je angažirala na projektu Robonauta u sklopu kojega s ostatkom tima istražuje kako astronauti na daljinu sa Zemlje mogu kontrolirati robota u svemiru.

Easton LaChappelle govorit će na konferenciji u sklopu startup događaja Brave New World, kojeg u suradnji sa CityOS 4. lipnja organizira Hub385 u Petračićevoj 4 u Zagrebu.

Brave New World je maker festival koji će tijekom dva vikenda, od 4. do 12. lipnja okupiti mlade inovatore, developere, kreativce, inženjere i sve zainteresirane da uz pomoć napredne tehnologije rješavaju stvarne probleme svoje lokalne zajednice.

Tijekom festivala sudionici će imati prilike čuti više o novoj digitalnoj revoluciji, već postojećim rješenjima za kompleksnim problemima, kako se inovativna rješenja mogu implementirati u svakodnevni život i na koji način se može uključiti cijela zajednica.