NA PRAVOM MJESTU

U Atlantiku otkrivena 'brazilska Atlantida'!

13.05.2013 u 12:02

Bionic
Reading

Tim japanskih i brazilskih stručnjaka prošli je tjedan objavio da je nedaleko od obala Brazila na dnu Atlantskog oceana pronašao tragove potonulog kontinenta

Naime, geološka istraživanja pokazala su da bi uzvisina Rio Grande mogla biti ostatak kopnene mase koja je potonula prije nekoliko desetaka do stotinjak milijuna godina, nakon razdvajanja dijelova superkontinenta Pangee iz kojih su nastale Južna Amerika i Afrika.

Geolozi kažu da su na dnu mora otkrili granitne stijene koje se inače stvaraju isključivo na suhom, odnosno na kopnu.

'Kada su uzorci prvi put izvađeni na brod bili smo iznenađeni i pitali se što rade ovdje', rekao je brazilski stručnjak, član ekspedicije.

U uzorcima su otkriveni željezo, mangan i kobalt, kojih nema u ostalim područjima oceanskog dna.

Nalaz je potvrdila tročlana posada japanske podmornice Shinkai 6500 koja se u travnju spustila do dna na dubinu od 910 metara.

Brazilska vlada objavila je da su tragovi granita jak dokaz da je neki kontinent potonuo u području za koje se ranije nagađalo da bi moglo odgovarati Platonovim opisima smještaja drevne Atlantide. No, ako je brazilska Atlantida potonula prije mnogo milijuna godina, jasno je da nikako ne može biti ista ona o kojoj je govorio grčki filozof. Prema legendi na Atlantidi je postojala visoko razvijena civilizacija koja je nestala u moru prije 12.000 godina. Njezini tragovi nikada nisu otkriveni.

Planetarni znanstvenik Shinichi Kawakami, profesor na Gifu University kaže da ne treba trčati pred rudo sa zaključcima o Atlantidi.

'Koncept Atlantide nastao je puno prije nego što je utemeljena suvremena geologija. Ne bismo trebali odmah žuriti sa zaključcima o Atlantidi', rekao je.