FIRST LEGO League 2018.

Tri hrvatska Lego robota putuju u Sloveniju na regionalno natjecanje

08.02.2018 u 12:21

Bionic
Reading

Četrnaest ekipa sudjelovalo je u završnom turniru natjecanja tijekom kojeg su djeca morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza održano je državno natjecanje First Lego League.

Osim u Hrvatskoj, natjecanje se provodi u 88 zemalja svijeta. Na završnom turniru sudjelovalo je 14 ekipa. Svaka ekipa se sastojala od tri do deset članova starih između 9 i 16 godina te dvoje voditelja.

Tema natjecanja bila je Živa voda. Djeca su morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti.

  • +2
First LEGO League 2018. Izvor: Hrvatski robotički savez / Autor: Hrvatski robotički savez

Nagradu za najuspješniju izvedbu robotske igre dobiva ekipa koja je osvojila najviše bodova u robotskoj igri. Svaka ekipa je odradila tri vožnje, pri čemu se u obzir uzimao najbolji ostvareni rezultat. Ove godine to je bila ekipa 3geared iz zagrebačke udruge Gradionica.

Nagradu za dizajn robota dobiva ekipa Veliki iz Informatičkog kluba VEL_IK u Osnovnoj školi Eugena Kumičića iz Velike Gorice.

Nagradu za najbolji projekt dobila je ekipa koja je napravila najbolje istraživanje, ponudila inovativno rješenje i održala kreativnu prezentaciju na temu čovjekovog utjecaja na vodu. Pobjednička ekipa KRIK (Robotičko-informatički klub Križ) predstavila je projekt obnove i ponovnog korištenja starih napuštenih bunara u svojem mjestu.

Informatički klub NET iz Ivanić-Grada osvojio je nagradu za temeljne vrijednosti. Ovu nagradu dobiva ekipa koja je najbolje prenijela svoj timski duh, pokazala profesionalizam i natjecateljsku suradnju.

Robot Sophia Izvor: Profimedia / Autor: Pedro Fiuza/SIPA/1711071409

Tri najbolje ekipe u ukupnom poretku svih kategorija, koje su uspješno prenijele temeljne vrijednosti, dostigle odlične rezultate u robotskoj igri i ponudile inspirativna rješenja projekta i robotske izvedbe, osvojile su velike Lego pehare i pravo sudjelovanja na regionalnom turniru regije Adria u Sloveniji.

Evo tko se plasirao:

1) Brickvengers, FER Zagreb

2) I are robot, OŠ Ivana Cankara, Zagreb

3) 3geared, udruga Gradionica Zagreb

Regionalno natjecanje bit će održano 10. ožujka. Naše najuspješnije ekipe imaju i mogućnost sudjelovanja na europskom i svjetskom turniru u Mađarskoj i SAD-u.

Sve nagrađene ekipe su osvojile poklon pakete Hrvatskih voda, a pobjednička ekipa je osvojila i hrvatskog šestonožnog robota STEMI. Svi sudionici osvojili su medalje, FER-ove loptice, te slikovnicu Nova Hrvojeva zgoda: Od otpadne – čista voda!, u izdanju Hrvatskih voda.

Prijave za novu sezonu natjecanja First Lego League započinju u travnju i traju do rujna. Tema će biti U orbitu.

Više informacija potražite na stranicama Hrvatskog robotičkog saveza.