KIROBO MINI

Toyota vam uz vozilo želi prodati i robota za čavrljanje

20.10.2016 u 08:30

Bionic
Reading

Toyota uz svoje automobile u Japanu planira početi prodavati i robota Kirobo Mini, za kojeg navode da je 'komunikacijski partner' i van vozila. Kirobo Mini 'hvata' navike svog vlasnika, čavrlja s njim, prepoznaje kad je umoran i općenito mu pokušava praviti društvo

Ovaj robotić može stati na dlan ruke, a visine je 10cm uz masu od 183 grama. Na jednom baterijskom punjenju može stalno komunicirati do dva i pol sata, no s obzirom da ga se smješta u automobil ili dom, izgledno je da će konstantno biti spojen na izvor električne energije. Uz robota Kirobo Mini stiže i pripadajuća aplikacija, za koju je potrebno plaćati mjesečnu pretplatu.

Što Kirobo Mini sve može? Pored praćenja i uključivanja u ležerni razgovor, robot prepoznaje i reagira na emocije svog vlasnika, a može i gestikulirati kako bi izgledao što bliže stvarnoj osobi. Robotić pamti ono što njegov korisnik voli i ne voli, a s vremenom je u stanju prepoznati i prilagoditi se tako da korisnik uvijek ima teme za čavrljanje koje on to želi. Kirobo 'hvata' detaljne informacije iz vozila i doma korisnika i samostalno može brižno komentirati stvari poput 'Dobrodošao kući, čeka te topla kupka!' nakon duge vožnje.


Kako bi izvodio ovakve stvari, Kirobo Mini je mnogo više od simpatične vanjštine. Srce mu čini niz senzora i kamerica, a u Toyoti se nadaju kako su ovim projektom stigli na korak bliže idejama Toyota Heart projekta, u sklopu kojeg se želi stvoriti posebna društvena veza između strojeva i ljudi.