UZ POMOĆ TEHNOLOGIJE

Tinejdžer satelitom i zvijezdama našao drevni grad

11.05.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Petnaestogodišnji William Gadoury našao je izgubljeni grad naroda Maja uspoređujući konstelacije zvijezda s položajem poznatih majanskih naseljima

Moguće je kako će zahvaljući petnaestogodišnjem Kanađaninu Williamu Gadouryju duboko u meksičkoj džungli na Jukatanskom poluotoku uskoro biti pronađen dosad nepoznati grad drevnih Maja.

Gadoury se za arheologiju počeo zanimati kad je objavljen majanski kalendar koji je najavljivao kraj svijeta 2012. godine. Proveo je sate proučavajući dijagrame konstelacija i mape poznatih gradova Maja.

Nije mu bilo jasno zašto je taj drevni narod gradio gradove daleko od rijeka, u planinama, na marginalnim područjima. Morali su imati drugi razlog, pomislio je. Kako su štovali zvijezde, palo mu je na pamet provjeriti hipotezu o povezanosti najsjajnijih zvijezda u konstelacijama s navećim majanskim gradovima.


Usporedio je 22 mape zvjezdanih konstelacija koje su Maje poznavale s mapom poznatih nalazišta ostataka te drevne civilizacije. Tako je ustanovio kako se podudaraju s lokacijom 117 naselja u Meksiku, Gvatemali, Hondurasu i El Salvadoru.

Gledajući 23. konstelaciju, koja se sastoji od tri zvijezde, ustanovio je kako samo dvije od njih može povezati s postojećim gradovima. Odredio je mjesto gdje bi se treći grad trebao nalaziti, u suradnji s Kanadskom svemirskom agencijom pribavio je od NASA-e i JAXA-e satelitske snimke lokacije.

Na njima su pronađeni geometrijski dokazi ljudskog naselja - moguće je kako je riječ o velikoj piramidi i 30 pratećih zgrada. Potvrdi li se doista postojanje ovog grada, to će biti među najvećim otkrićima vezanim uz civilizaciju Maja dosad.

Navodno je svoje otkriće nazvao K'ÀAK 'CHI (vatrena usta) i namjerava posjetiti novootkriveni grad osobno.

Više:Gizmodo