GOTOVO JE

Tesla vlasnicima: Plati pa puni, inače šetaj

13.11.2016 u 09:12

Bionic
Reading

Američki proizvođač električnih automobila više neće omogućavati besplatno punjenje vozila na svojim punjačima za sve one koji naruče Teslu nakon prvog dana iduće godine

Jedna od glavnih prednosti kupnje automobila Tesla bila je besplatna struja na službenim punjačima koje je postavila tvrtka. No kako svemu lijepome jednom dođe kraj, tako će uskoro biti i s takvim aranžmanom za nove vlasnike. Naime, svi oni koji svoj auto naruče nakon zadnjeg dana ove godine više neće imati pravo na tu privilegiju, dok će starim vlasnicima to biti omogućeno također samo dok ne naruče novi automobil. Potez je logičan jer je Tesla primila velik broj prednarudžbi za svoj Model 3 te bi joj troškovi vjerojatno skočili u nebo kad bi struju svim tim automobilima davala besplatno.


Doduše, još uvijek ostaje besplatno punjenje za 400 kWh, što je otprilike dostatno za prijeđenih tisuću milja, odnosno 1.600 kilometara godišnje. Za sve preko toga vlasnici će morati plaćati naknadu za potrošenu električnu energiju izravno Tesli, iz koje navode da će ‘troškovi i dalje biti značajno manji u usporedbi s klasičnim automobilom.’ Potez je logičan jer, uostalom, ni proizvođači automobila s motorom na benzin ili dizel svojim vlasnicima ne plaćaju gorivo, zar ne?