'SUMMON' BEZ PRAVILA

Tesla Model S se zabio u parkiranu prikolicu ispred sebe, no tko je kriv?

13.05.2016 u 08:53

Bionic
Reading

Autonomna vozila 'kucaju' na velika vrata, no vozila koja implementiraju dio potrebnih tehnologija, ali i vlasnici tih vozila imaju još mnogo toga za naučiti iz stvarnog života. Vlasnik jednog Modela S iz savezne države Utah zatekao je svoje vozilo kako se zabilo u prikolicu parkiranu ispred, navodno ničim izazvano

Jared Overton, vlasnik vozila koje se zabilo u prikolicu, od Tesla Motorsa je nakon tjedan dana dobio pismo u kojem se sugerira da je on sam kriv. 'Tesla Motors je pregledao podatke iz vozila te smo zaključili da je do nezgode došlo zbog toga što je vlasnik bez provjere okoline aktivirao Summon značajku vozila', stoji u pismu.

Riječ je o jednoj od autonomnih mogućnosti kojima raspolažu Tesla Motors vozila, a koja pak osigurava automatsko parkiranje. Overton tvrdi da, iako je demonstrirao zainteresiranima što vozilo sve ima uz pripadajuću aplikaciju, niti u jednom trenutku nije aktivirao Summon značajku.

Jedno je jasno - Tesla Motors je svoj zaključak o nezgodi izveo isključivo na temelju podataka iz vozila. Po aktiviranju Summon značajke vozač je dužan paziti na okoliš i biti spreman zaustaviti vozilo ako se za to pokaže potreba. Usprkos upozorenjima, Tesla Motors navodi kako vozač to ovdje nije učinio uz prikaz brojnih tehničkih detalja - pa i sekunde u kojima su odigrane određene radnje. S tim rečenim, iako je Model S opremljen brdom senzora, oni nisu pomogli zaustaviti vozilo pred prikolicom.

Neovisno o tom čija je točno krivica za ovu manju nezgodu, svakim danom postaje jasno zašto Google, Volvo i mnogi drugi proizvođači mnogo pažljivije idu i svijet autonomnih mogućnosti vozila. Volvo je išao toliko daleko da je nazive za autonomne sustave koje Tesla Motors koristi nazvao 'nadobudnima'.

Još jednom valja napomenuti da je apsolutno prepuštanje kontrole vozilu vrlo loša ideja - neovisno o tom kako se neka mogućnost zove u marketinškom rječniku. Jednog dana to će biti drugačije, no sadašnjost priča drugačiju priču. Volan u ruke!