TRŽIŠNI RAT

Tehnološke tenzije između Kine i SAD-a rastu, na red su došli rijetki metali

04.07.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Peking početkom kolovoza uvodi ograničenja izvoza dva metala koji se koriste za izradu sofisticiranih uređaja

Eskalacija tehnološkog te posredno - računalnog raskola između Kine i SAD-a dobila je novo poglavlje. Nakon što je SAD predložio zabranu prodaje Nvidijinog najnaprednijeg AI čipa kineskim kompanijama, Kina je objavila nov nadzor nad izvozom proizvoda od galija i germanija, kao i samih sirovina. Prema novom izvješću Bloomberga, zakon će na snagu stupiti 1. kolovoza, što znači da će sve kompanije koje ove metale izvoze morati dobiti dozvole te pružiti informacije o tome kome te materijale prodaju te za što će se ti metali koristiti.

Razlog za ovaj potez je, prema objavi kineskog Ministarstva trgovine, 'zaštita nacionalne sigurnosti i interesa'.

Ovi su metali od vitalne važnosti za proizvodnju poluvodiča. Germanij je, piše PC Gamer, bio važna komponenta ranih tranzistora prije nego što ga je zamijenio silikon, no danas se koristi kao dio legure silikon-germanij. Također se koristi u proizvodnji solarnih panela visoke učinkovitosti, optičkih vlakana, auto svjetala visokog intenziteta te pozadinskog osvjetljenja LCD monitora.

94 posto svjetske proizvodnje galija dolazi iz Kine, piše Bloomberg. Riječ je o materijalu koji je važan pri proizvodnji čipova, mobilnih telefona, proizvoda za bežičnu komunikaciju te, što je jako interesantno, plavih LED dioda.

Premda je Kina najveći proizvođač ovih metala, razlog za to nije njihova oskudnost, već cijena proizvodnje koja je tamo relativno niska. Christopher Ecclestone, direktor u Hallgarten & Co. Bloombergu je rekao da 'nakon što prestanu kontrolirati cijenu, Zapadu će se više isplatiti početi iskopavati ove metale na svojem terenu, čime bi si Kina mogla zadati autogol'.

Premda Kina ne brani izvoz ovih metala, tek ćemo vidjeti dugoročni utjecaj novog zakona na širu tehnološku industriju. Proizvodnja čipova uključuje i 'gledanje u budućnost' gdje se pažljivo prate zalihe i rezerve važnih komponenti s ciljem (među ostalim) učinkovitog saniranja eventualne nestašice. Problem je, naglašava izvor, što se ovi metali koriste u puno više stvari nego samo čipovima, što znači da će promjena u cijenama sigurno biti.

Jedina stvar koja je sigurna je da će ovaj tehnološki rat vjerojatno dodatno eskalirati. Napredne tehnologije uključujući AI, kvantna računala i čvorišta manja od jednog nanometra sadrže tajne koje mnoge države neće htjeti dijeliti s drugima.