NOSIVO RAČUNALSTVO

Tehno tetovaže će brinuti o našem zdravlju

01.12.2015 u 12:46

Bionic
Reading

Sviđaju vam se tetovaže, ali mrzite igle (i, usput, ne volite ići kod liječnika)? Teksaška softverska tvrtka Chaotic Moon kao rješenje nudi tehnološke tetovaže nazvane Tech Tats

U Chaotic Moonu su razvili tehnologiju za samoprocjenu koja sadrži mikročipove koji, kad ih prikačite na kožu, mogu očitati stanje vašeg tijela i prikupljenje podatke prenijeti na pametni telefon ili tablet računalo, koristeći mikrokontroler ATiny85 premazan bojom za tetovaže koja provodi struju. Tako, primjerice, mogu očitati broj otkucaja srca, temperaturu i razinu hidratizacije.

Medicinske tetovaže trebale bi biti podjednako raznovrsne i jedinstvene kao i obične, iako bi zbog njih mogli izgledati poput kiborga pošto mikročip, iako je prikačen za kožu, nije posve pljosnat.

Tvorci svoj proizvod smatraju nosivom tehnologijom, koji može obaviti niz zadaća putem interakcije s korisničkim zglobom i prikupiti velike količine podataka o trenutnom zdravstvenom stanju.


Potencijal takvih uređaja je ogroman: mogli bi smanjiti broj posjeta liječniku, pratiti razinu inzulina u dijabetičarima, analizirati okoliš u potrazi za otrovnim tvarima i služiti za praćenje, ali i kao kreditna kartica. Ipak, valja napomenuti kako su još uvijek u fazi prototipa. Na tržište bi mogli najranije početkom iduće godine.

Tehno tetovaže će brinuti o našem zdravlju

Više:Next Digit