IFA 2013.

Tehno aduti za blagdansku sezonu

05.09.2013 u 19:37

Bionic
Reading

Šestog rujna u Berlinu vrata otvara najveći sajam potrošačke elektronike u Europi, što je dobra prigoda za to da najjači proizvođači predstave svoje nove uređaje, za koje vjeruju kako će postati hit u božićnoj sezoni

Berlinski je sajam, uz lasvegaski CES International, najveće zbivanje toga tipa na svijetu. Uoči sajma mnoge su kompanije iskoristile prigodu da pokažu svoje adute za predstojeću sezonu, u nastojanju da već za Božić kapitaliziraju svoje nove proizvode.

Tako su organizirane mnogobrojne press-konferencije, s nastojanjem da se i prije otvaranja upozna posjetitelje s novim uređajima i trendovima.

Samsung je predstavio novi model svoga dlanovnika – Galaxy Note 3, kao i smartwatchGalaxy Gear. Osim toga, najavio je novu inačicu tableta sa stylusom Notea 10.1.

Opremljen WQXGA zaslonom razlučivosti 2.560 sa 1.600 točaka i dijagonale 10 inča, pokretan je 1,9-gigahercnim procesorom Octa Core i s tri gigabajta radne memorije.

Poboljšani zaslon nudi četiri puta veću razlučivost u odnosu na prethodnu inačicu. Napredna zaštita privatnosti s pomoću sustava Samsung KNOX omogućava korisnicima pokretanje i pohranu sigurnosno osjetljivih aplikacija i podataka unutar zaštićenog spremnika.

Sustav Samsung KNOX štiti navedene podatke i aplikacije od zlonamjernog softvera ili phishing napada, kao i pokušaja hakiranja samih uređaja u slučaju gubitka ili krađe.

Philips je pokazao izvrsne nove proizvode u raznim kategorijama. Najimpresivnije je djelovao novi televizor serije 9000 Ambilight u dvije verzije - sa 65 i 84 inča (165 i 213 centimetara) dijagonale.

Prvi je četiri puta veći od standardnih televizora s dijagonalom od 32 inča (81 centimetar), a drugi četiri puta veći od televizora s dijagonalom od 42 inča (106 centimetara). Svaki ima rezoluciju od 3.840 puta 2.160 piksela, kao i daljinski upravljač u koji je integrirana potpuna tipkovnica.

Riječ je o 4K televizorima koji uključuju Wi-Fi kao i Ultra Pixel HD pogon koji je razvila Philipsova TV divizija TPVision. U pitanju je drukčiji tip pikselizacije koja omogućuje još oštriju i jasniju sliku s istim brojem piksela.

Uređaj sadrži tehnologiju upscaling Ultra Resolution, što znači da svaki sadržaj može podignuti na visoku razlučivost, bez obzira je li riječ o filmovima s DVD-a ili TV programu.

Obje verzije uključuju pozadinsko osvjetljenje Ambilight, kao i Philipsovu platformu Smart TV koja je proširena mogućnostima Cloud TV. To znači da se određeni TV sadržaji mogu pohraniti u oblaku. Cijena manjeg modela bit će 4.999 eura (oko 37,5 tisuća kuna). Ova linija osvojila je i uglednu EISA nagradu u svojoj kategoriji.

Philips je priredio i iznenađenje za recentne i buduće DJ-e dovevši na press-konferenciju proslavljenog Arima van Buurena, koji je pokazao sve prednosti nove Philipsove miksete M1X-DJ. Uređaj kombinira DJ kontroler sa zvučnim sustavom koji ima bluetooth i kompatibilan je s iPadom i iPhoneom te pripadajućim DJ aplikacijama.

Tako se s malim uređajem jednostavno mogu miksati pjesme i loopovi s jednog uređaja, uz dodavanje mnogobrojnih efekata. Van Buuren je zaključio kako je posrijedi izvrstan alat za DJ početnike pokazavši kako se mogu miksati pjesme na način na koji su to radili tradicionalni DJ-i koji scratchaju s gramofonskim pločama.

Sony Mobile napravio je korak dalje sa svojom serijom Xperia Z. Novi model Z1 uključuje G leće s kutom širokim 27 mm i rezolucijom kamere od 20 megapiksela. Posrijedi je snažan mobilni uređaj koji ima sve karakteristike sjajnog fotoaparata.

Dolazi s ekranom dijagonale pet inča (12,7 centimetara) Full HD rezolucije i čvrstim kućištem koje je otporno na vodu i prašinu, što je jedna od opcija koja će ovaj telefon razlikovati od konkurencije. Radi na Snapdragonu 800 te ima četverojezgreni procesor 2,2 GHz, 2 GB RAM-a, bateriju 3.000 mAh i 16 GB prostora za pohranu podataka, a ima podršku za 4G i NFC.

Pročitajte još: