EKO UMJETNOST

Svjetleći psi upozoravaju na smeće u oceanima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.02.2014 14:26
  • Objavljeno 18.02.2014 u 14:26
Psi smeća

Psi smeća

Izvor: Promo fotografije / Autor: Chris Arend

Aljaska je u sve većim problemima zbog smeća koje tamo stiže strujama Tihog oceana. Umjetnica Cynthia Minet stoga je odlučila napraviti izložbu 'Pack Dogs', u kojoj su psi - ali i sve ostalo napravljeni upravo od smeća koje se pronašlo. To uključuje plastične cijevi, dijelove starih računala poput narančastog iMaca i još mnogo drugih dijelova

Kako bi psi bili anatomski točni, Minet je projicirala pseće kosture na zid te skulpture izradila na temelju toga. Konačni potez je instalacija dvjestotinjak LED-ica u svakog pojedinačnog psa koje predstavljaju polarno svjetlo.

Saonice u pozadini zapravo su ostaci čamca koji je 'smrdio po mačjoj mokraći' kada ga je umjetnica našla. Nažalost, oceani ne vrate sve smeće na obale kontinenta, što znači da je problem još veći no što se čini.

'Mislim da su ekološka pitanja vezana za korištenje životinja kako preuzimamo planet. Htjela sam povezati ideju radnih, domaćih životinja kao surogata za ljude - udomaćeni smo u svoje poslove, radna mjesta, a posebno u našu ovisnost o struji, petrokemikalijama i plastičnim masama', rekla je Cynthia Minet.

Izložba bi trebala trajati do rujna ove godine u muzeju Anchorage što se ne može reći i za problem sa smećem, koji je kudikamo dugotrajniji. Više o temi se može pročitati na stranici Wired

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!