KONKURENCIJA RASTE

Svaka čast Tesla Motorsu, no i Kinezi imaju opako električno čudo

21.04.2016 u 15:52

Bionic
Reading

Kineski LeEco ne želi biti poznat tek po TV uređajima i pametnim telefonima. Nakon što su ranije ove godine investirali u Faraday Future i Aston Martin, otkrili su i vlastiti električni automobil, izgledno (još) u konceptnom obliku. Međutim, demonstracija na predstavljanju otkriva kako ova kompanija itekako ima visoke ciljeve...

Dok u Tesla Motorsu postupno rade na dodavanju sve više autonomnih funkcija, vozilo LeSEE ih integrira u potpunosti. Pri prezentaciji, vozilo je samostalno izašlo iz transportnog kontejnera te se parkiralo na pozornici, uz svega par glasovnih naredbi koje je u pametni telefon uputio Jia Yueting, CEO kompanije.

I dok je zainteresiranost ovog kineskog proizvođača za vozila bio sasvim jasan već neko vrijeme (s investicijama i zajedničkim poslovnim potezima s Aston Martinom i startupom Faraday Future), iznenađujuće je to koliko su toga zapravo napravili 'iza kulisa'. Nakon svojevrsnog zatišja, Kinezi su počeli 'otimati' čelne ljude drugih poznatih automobilskih divova, koji su se bavili razvojem električnih i autonomnih vozila - uključujući BMW. Stoga možda i ne čudi koliko su spremni konkurirati na tom tržištu, koje bi svoj pravi procvat trebalo doživjeti tek iza 2020. godine.


Unutrašnjosti vozila LeSEE dominiraju visokotehnološki dodaci i zasloni, no tehničke karakteristike vozila nisu potpuno poznate. Natuknut je tek pokoji detalj, poput mogućnosti vozila da prepoznaje lica vozača te da stalno uči iz navika vožnje. Teoretska maksimalna brzina koncepta LeSEE je 130mph (210 km/h).

24. travnja ovaj proizvođač će imati i prvu 'pravu' premijeru na sajmu automobila u Pekingu.