PRVA POMOĆ

Surfajte inkognito u svim preglednicima

05.01.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Donosimo mali vodič za podešavanje internetskih preglednika tako da na računalu ne ostavljaju trag o posjećenim stranicama

Moderni internetski preglednici podržavaju surfanje u privatnom ili, pri čemu ne ostavljaju nikakav trag posjećenih stranica na računalu. Određeni broj korisnika voli cijelo vrijeme na taj način surfati. Upravo njima je namijenjen ovaj tekst u kojem ćemo pokazati kako da se ta opcija uključi automatski prilikom svakog pokretanja preglednika.

Firefox privatno surfanje podržava samo u verziji 3.1 koja je još uvijek u beta fazi. Ovisnici o privatnom surfanju koji vole Firefox će se jednostavno morati pretvoriti u beta testere. Postupak za permanentno uključivanje inkognito načina treba započeti utipkavanjem about:config u prostor za upis web adrese nakon čega to treba potvrditi 'enterom'. Zatim treba kliknuti tipku 'I'll be carefull'. Povrh liste koja će se pokazati bit će mjesto za upisivanje filtera pretrage, u njega valja upisati 'browser.privatebrowsing.autostart' te dvostruko kliknuti na prikazani rezultat. Na taj način će se promijeniti vrijednost na 'true' i privatno surfanje je uključeno.

Google Chrome i Internet Explorer 8 imaju isti način za uključivanje privatnog surfanja, a taj je dodavanje sufiksa na komandnu liniju za pokretanje preglednika (desni klik na ikonu kojom pokrećete preglednik). Chrome zahtijeva komandu 'incognito', a IE8 'private'.