TEMPIRANA BOMBA

Supervulkan Yellowstone veći je i opasniji nego što se mislilo

14.04.2011 u 12:16

Bionic
Reading

Podzemni vulkan u nacionalnom parku Yellowstone u Sjedinjenim Državama mnogo je veći nego što se dosad mislilo, pokazala je nova geološka studija

Ovo vulkanski aktivno područje, sjedište brojnih gejzira te vrućih izvora i jezeraca, svake godine u park privlači milijune turista. Međutim, supervulkan je u prošlosti već više puta silovito eruptirao, a čini se da je nova eksplozija samo pitanje vremena.

Novo istraživanje predstavljeno je u časopisu Geophysical Research Letters.

Godine 2009. znanstvenici su na temelju seizmičkih valova napravili kartu podzemnog vulkana i utvrdili da se on proteže kroz tri američke savezne države, Wyoming, Montanu i Idaho.

No u novoj studiji korišteni su podaci o promjenama električne vodljivosti kamenja svojstvene rastopljenom siliciju i vrućoj vodi.

'To je kao da uspoređujete ultrazvuk i MRI u snimanju ljudskog tijela. To su različite tehnike snimanja', rekao je suautor istraživanja Michael Zhdanov, profesor geofizike na sveučilištu Utah u Salt Lake Cityju.

Seizmičke karte iz 2009. pokazuju da žile rastopljenih i vrućih stijena od Yellowstonea poniru pod kutom od 60 stupnjeva i šire se na udaljenosti od oko 240 km na sjeverozapad, čak 660 km ispod granice između Montane i Idaha.

Nova istraživanja, utemeljena na električnoj vodljivosti, prodiru samo 320 km pod zemlju. Međutim, ona pokazuju da dio tokova ponire pod blažim kutom od oko 40 stupnjeva te da se oni šire do udaljenosti od oko 640 km na istok i zapad. Ovakve različite slike rezultat su razlike u tehnikama prikupljanja podataka.

Seizmičke slike otkrivaju materijale kao što su rastopljene i djelomično rastopljene stijene koje usporavaju seizmičke valove, dok geoelektrična metoda otkriva fluide koji provode struju.

Jedan od autora istraživanja Robert B. Smith kaže da geoelektrična metoda pokazuje da je vulkan znatno veći nego što se to može zaključiti na temelju seizmičke tehnike snimanja.

Yellowstone je silovito eksplodirao tri puta u povijesti: prije 2,1 milijun godina, prije 1,3 milijuna godina i prije 640.000 godina. Dvije od ovih erupcija prekrile su goleme dijelove Sjeverne Amerike vulkanskim pepelom. U posljednjoj velikoj erupciji u atmosferu je izbacio oko 1.000 četvornih kilometara vrućeg pepela i kamenja. U međuvremenu se u njemu dogodilo i više manjih erupcija, od kojih se posljednja zbila prije nekih 70.000 godina.