NOVE TEHNOLOGIJE

Superračunala i osobnosti za likove u videoigrama: Evo što je Nvidia predstavila na Computexu

29.05.2023 u 11:14

Bionic
Reading

U centralnom je fokusu najnovijeg Nvidijinog panela bila, kao što su i svi očekivali, generativna umjetna inteligencija

Glavni čovjek Nvidije Jensen Hiang na ovogodišnjem je Computexu pričao o firminom novom superračunalu DGX. S obzirom na smijer u kojem se cijela industrija kreće, nikog ne bi trebalo previše iznenaditi da će DGX GH200 uglavnom služiti kako bi kompanijama pomogao pri razviju generativnih modela umjetne inteligencije.

Superračunalo koristi nov sustav NVLink Switch System kojim omogućava 256 GH200 Grace Hopper superčipova da rade kao jedan grafički procesor (GPU). Svaki od čipova ima Grace CPU temeljen na Arm tehnologiji, kao i H100 Tensor Core GPU. Ovo bi, prema riječima Nvidije, DGX GH200 trebalo omogućiti da dostavlja 1 exaflop performansi te ima 144 terabajta dijeljene memorije. Kompanija navodi da se radi o petsto puta više memorije nego jedan sustav DGX A100.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nvidia Taiwan

Usporedbe radi, trenutna lista od 500 najjačih superračunala na svijetu prvo mjesto dodjeljuje jednom poznatom eksaskalarnom sustavu - Frontieru iz Državnog laboratorija Oak Ridge u Tennesseeju. Frontier doseže performanse od skoro 1.2 exaflopsa, što je skoro dva puta više od drugoplasiranog Fugakua iz Japana, naglašava Engadget.

Nvidia navodi da je razvila superračunalo koje može stati rame uz rame s najjačim računalima na svijetu (Meta razvija računalo koje će, kažu, biti najbrže AI superračunalo na svijetu). Kompanija navodi da arhitektura DGX GH200 dozvoljava deset puta veći propusnog opsega od prošle generacije, 'nudeći snagu masivnog AI superračunala s jednostavnošću programiranja koje priuža jedan GPU'.

Kompanije koje su pokazale interes za DGX GH200 uključuju Google Cloud, Metu i Microsoft, a Nvidija kaže da će sustavi biti dostupni prije kraja ove godine. Nvidia također razvija svoje superračunalo Helios koje kombinira četiri DGX GH200 sustava te koje će u funkciju krenuti krajem ove godine.

Huang je spomenuo razvoj generativnog AI-ja koji će se koristiti u gejmingu. Nvidijin Avatar Cloud Engine (ACE) za igre moći će razviti posebne umjetne inteligencije za govor, razgovor i animaciju. Nvidia kaže da će ACE za igre 'neigrivim likovima u videoigrama moći dati konverzacijske vještine s kojima mogu odgovoriti na pitanja s uvjerljivim osobnostima koje se mogu razvijati'.