65 MILISEKUNDI

Superbrzi optički kabel od Tokija do Singapura

20.08.2012 u 12:11

Bionic
Reading

Trasu novog kabela birali su tako da bude što je više moguće ravna (kako bi skratili vrijeme putovanja podataka) i zaobilazi trusna područja oko Tajvana

Asia Submarine-cable Express (ASE) dug je 7.800 kilometara. Povezuje Japan, Maleziju, Singapur i Filipine. Ruta novog kabla zaobilazi Tajvan, gdje su zemljotresi česti.

ASE prenosi podatke putem optičkih vlakana, brzinom od 40 gigabita po sekundi. Tom brzinom bi skinuli DVD visoke razlučivosti za otprilike dvije sekunde.

Za tri milisekunde je brži od bilo kojeg kabla koji trenutačno povezuje Singapur i Tokio. Razlika se čini malom, ali bi mogla biti ključna za financijska trgovanja u toj regiji, piše BBC

Tijekom takozvanih 'trgovina velike učestalosti' odvija se na stotine tisuća transakcija u razdoblju kraćem od sekunde. Njima upravljaju računala, putem programa koji prate stanje na tržištu.

S obzirom na to da banke i druge institucije podatke primaju istovremeno, na računala koja su podjednako moćna, puno toga ovisi o brzini prijenosa podataka. Veličina zarade ili gubitka može biti određena time jeste li konkurente u financijskoj industriji pretekli za djelić sekunde.

Trasu novog kabla birali su tako da bude što je više moguće ravna, čime su skratili vrijeme putovanja podataka s jednog kraja na drugi na 65 milisekundi.

Brojni podmorski kablovi oštećeni su tijekom snažnog zemljotresa koji je pogodio Japan u ožujku prošle godine, kao i onog u prosincu 2006. u blizini jugozapadne obale Tajvana. Kako bi popravili štetu, telekomi su morali poslati brodove opremljene podvodnim robotima, koji mogu raditi na 2.500 metara dubine.

Stoga je novi kabel trasiran tako da izbjegava trusna područja koliko god je to moguće pa sad prolazi blizu Filipina.