NEMOJTE NASJESTI

Sumnjiva udruga prijeti inspekcijom softvera

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 23.02.2012 15:40
  • Objavljeno 23.02.2012 u 12:29
cd

cd

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Udruga koje nema u Registru udruga od listopada 2011. šalje dopise tvrtkama u kojima najavljuje provjere korištenja legalnih računalnih programa

Od listopada prošle godine na adrese različitih poslovnih subjekata upućeni su brojni dopisi Udruge autorska prava, u kojima je lažno najavljivana zajednička akcija navedene udruge, međunarodnog udruženja proizvođača poslovnog softvera Business Software Alliance te Državnog inspektorata.

U pismu se navodi da se akcija provodi zbog provjere korištenja legalnih računalnih programa. Prijeti se i kaznama u rasponu od 10 do 100 tisuća kuna.

Provjerili smo u Registru udruga registriranih u Hrvatskoj. Udrugu tog naziva nismo uspjeli pronaći.

Udruženje BSA i Državni inspektorat nemaju nikakva saznanja o toj udruzi, njenom postojanju i djelovanju, a navodi o zajedničkoj akciji su lažni, upozoravaju u BSA-u.

To je udruženje proslijedilo dopis nadležnim tijelima, pa su protiv nepoznatog počinitelja podnijete kaznena i prekršajna prijava.

'Uznemiravanje lažnim dopisom u kojem se iznose netočne informacije - u ovom slučaju o BSA-u i Državnom inspektoratu - je zlonamjerno, tendenciozno i opasno.

S obzirom da se još utvrđuju okolnosti ovog čina - namjera, broj poslanih dopisa, vremenski raspon distribucije, moguće druge aktivnosti nepoznatog počinitelja i ostalo - ne možemo procijeniti potpune implikacije ovog čina', rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj.

Pozvao je tvrtke na oprez te da u slučaju potencijalno sumnjivih aktivnosti odmah kontaktiraju s BSA-om ili policijom.

BSA povremeno tvrtkama šalje dopise - jedna od takvih edukacijskih kampanja upravo je u tijeku. Njihove je dopise lako identificirati po karakterističnom i prepoznatljivom izgledu, a o njima se tvrtke mogu dodatno informirati putem e-mail adrese infocroatia@bsa.org ili besplatnog telefona 0800 32 32 32.

BSA poziva sve tvrtke koje su primile sporni dopis da se jave udruženju ili isti izravno proslijede policiji.

Evo kako izgleda lažni dopis:

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi