MALO POZITIVE

Što su to 'tihi komentari' na Facebooku i kada ćemo ih moći aktivirati?

29.11.2018 u 08:00

Bionic
Reading

Najnovija značajka posrnule društvene mreže omogućavat će korisnicima da biraju riječi, fraze i emotikone koje će komentare utišati, odnosno učiniti nevidljivima

Ako sagledamo što se sve događalo prošlih nekoliko godina, lako je zaključiti da Facebook nikad nije bio pretjerano gostoljubivo mjesto. Nova značajka koju su zapazili insajderi s Twittera mogla bi to promijeniti. Facebook, naime, testira novu značajku koja će vam pomoći filtrirati neugodne komentare na vaše objave.

kad mreža podivlja

Ovako Facebook možete osloboditi od hrpe stresnih objava

Pogledaj galeriju

Personalizirana cenzura

Analitičarka Jane Manchun Wong otkrila je 'novu nadu za Facebook komentare' i ona funkcionira tako da omogućava korisniku ili korisnici da bira riječi fraze ili emotikone koje ne želi vidjeti na svojem zidu. Osobe koje objave dotične 'zločeste termine' i dalje će ih vidjeti, s time da to pravilo vrijedi i za njihove prijatelje, izvještava The Next Web.

Nova značajka mogla bi pomoći korisnicima da se riješe zlostavljača i govora mržnje. Podsjetimo, Facebookova društvena mreža Instagram već omogućava korisnicima da filtriraju komentare pomoću ručno definiranih ključnih riječi. Twitter koristi sličnu metodu te korisnicima pruža opciju blokiranja određenih riječi i fraza sa svojih timelineova.

Može li sve ovo pomoći?

Premda ovaj dodatak definitivno demonstrira Facebookovo nastojanje da svoju istoimenu društvenu mrežu dovede u red, no kao i kod svega - treba pričekati i vidjeti kako će na nju reagirati sami korisnici. Uostalom, postoji šansa da će snalažljivi pronaći način kako zaobići korisnički definiranu cenzuru.

Kako god okrenuli, činjenica je da ćemo morati pričekati da značajka postane globalno dostupna. Njezin datum izlaska je, naime, još nepoznat.