BRZI PREGLED

Što nam je sve Samsung pokazao u Berlinu?

Bionic
Reading

Iako je nove pametne telefone iz serije Galaxy i pametni sat predstavio ranije, Samsung je privukao najviše pozornosti tijekom sajma IFA u Berlinu. Bilo je zanimljivih noviteta, koji ukazuju na to kako se južnokorejski div uputio novim smjerom

Evo što smo sve imali prilike vidjeti:

SmartThings Hub
Samsung je fokus nastupa na najvećem europskom sajmu potrošačke elektronike usmjerio na internet stvari, poglavito na rješenja vezana uz pametni dom.

Središnje među njima je SmartThings Hub, osmišljeno kako bi vam pomoglo pri upravljanju povezanim kućanskim uređajima.

Razvila ga je tvrtka SmartThings, koju je Samsung preuzeo prošle godine, a može biti korišteno za upravljanje nadzornim kamerama, pametnim termostatima, žaruljama i drugim uređajima iz te kategorije. Na tržište će po cijeni od 99 dolara (oko 700 kuna).


SleepSense
Na SmartThings Hub dobro će se povezati i SleepSense, Samsungov uređaj koji pomoću beskontaktnog senzora prati funkcije vašeg organizma tijekom spavanja, a koji se također može umrežiti s drugim kućanskim uređajima, poput klime, pametnih roleta, televizora i drugih te ih isključivati, uključivati ili namještati kako bi vam osigurao kvalitetniji san. Postavlja ga se ispod kreveta ili jastuka te upravlja putem mobilne aplikacije.

Javni SDK za Gear S2
Novo izdanje pametnog sata predstavljeno je nekoliko dana prije početka IFA-e, da bi tijekom samog sajma bilo najavljeno objavljivanje razvojnih alata za izdanje operativnog sustava Tizen koje Gear S2 koristi. To će developerima omogućiti razvoj novih aplikacija.

AddWash
Novi pametni stroj za pranje rublja omogućuje dodavanje rublja, deterdženta ili omekšivača tijekom bilo koje faze pranja. Dovoljno je pritisnuti dugme kako bi zaustavili bubanj i ubacili gaće, čarape ili majcu koju ste zaboravili staviti na pranje. AddWash možete upariti s bilo kojim uređajem s Androidom ili iOS-om, pa putem aplikacije možete nadzirati i upravljati pranjem na daljinu te primati obavijesti o radu uređaja.

Automobili
Kako ne bi sve ostalo na internetu stvari namijenom kućanstvu, Samsung je objavio kako će integrirati SmartThing u BMW-ove modele, pa će obavijesti pristigle iz SmartThigs Huba moći biti prikazivane i na upravljačkoj ploči vašeg vozila. Ista aplikacija omogućit će zaključavanje i otključavanje vozila, kao i pregled njegovog tehničkog stanja.

Najavljena je i integracija novog izdanja aplikacije Car Mode for Galaxy namijenjena Volkswagenovim vozilima, koja će omogućiti primanje poziva, upravljanje glazbom i još štošta korištenjem dodira ili glasa. Uz to, Volskwagenova aplikacija Car-Net e-Remote bit će integrirana u Gear 2, što će vam pomoći prilikom pronalaženja parkiranog automobila i uključivanja klime prije no što stignete do vozila.


HDMI 2.0
Nova specifikacija za HDMI 2.0, najavljena u travnju, naći će se u Samsungovim SUHD i UHD televizorima, čime će postati prvi na tržištu koji će podržati novi standard. Možemo uskoro očekivati nadogradnju firmwarea koja će omogućiti prikaz šireg HDR-a putem vanjskih uređaja.

Prvi UHD Blu-ray player
Samsung je jedna od prvih tvrtki koje su najavile uređaj u skladu s novim formatom za UHD Blu-ray, najavljenim prošlog mjeseca. Trebao bi podržavati četiri puta veću rezoluciju od sadašnjih uređaja te vrste. Zasad nije poznato koliko će koštati, no očekuje se kako će se na tržištu pojaviti početkom iduće godine.