DOČEKALI SMO

Samsung Gear S2: napokon poželjan smartwatch

04.09.2015 u 12:40

Bionic
Reading

Vrhunski dizajniran, s mnoštvom atraktivnih funkcija, ali i prilagodljiv svim uređajima s Android operativnim sustavom, Samsungov novi smartwatch visoko je podigao letvicu u ovoj kategoriji

Svake godine na berlinskom Tempodromu Samsung priređuje veliki show, kako bi predstavio novu liniju phableta s oznakom Galaxy Note.

No ove godine, Note 5 je hibrirao u Galaxy S6 Edge+, pa je Samsung za svoj spektakl odabrao Gear S2, svoj prvi okrugli smartwatch.

Ne bez razloga – za razliku od svih dosadašnjih pokušaja 'satovanja', i velike buke koja se dizala oko smartwatcha, Samsung je napravio proizvod koji uistinu može biti konkurentan, kako na tržištu tehnologije, tako i na tržištu urarskih i aplikativnih proizvoda.

Uz Tizen OS i posve novo korisničko sučelje koje se temelji na rotirajućem obrubu, uz sport-casual i klasičnu izvedbu Samsung se zacijelo približava korisnicima fitness satova i onima koji vole decentne ure na svome zapešću.

Uz nehrđajući čelik od kojeg je napravljena unutrašnjost uređaja, napredne korisnike zaintrigirat će i 3G verzija sportske izvedbe sata koja dolazi s e-SIM karticom.


Gear S2 ima 1,2-inčni Super AMOLED ekran rezolucije 360 puta 360 piksela. Slika je prilično oštra, što je isto jedan od preduvjeta za uspješnost na tržištu. Samsung Gear S2 dolazi s Qualcommovim čipsetom Snapdragon 400 s dvije jezgre koje imaju takt od 1 GHz, a tu je i 512 MB RAM-a te četiri GB memorije za pohranu podataka.

Baterija je kapaciteta 250 mAh na satu koji nema 3G konekciju, dok je na onom koji je ima kapacitet baterije 300 mAh. Kako je rečeno na predstavljanju, to je dostatno za više od dva, pa čak i za puna tri dana autonomije, što je još jedan iskorak u odnosu na konkurenciju. Osim toga, Gear S2 se može koristiti s bilo kojim smartfonom s Android OS-om, a ne isključivo sa Samsungovim uređajima.

Upravljanje opcijama rotiranjem obruba ekrana izuzetno je intuitivno. Kada rotiranjem dođemo do opcije koju želimo, dovoljno je dotaknuti ekran i ona će biti odabrana, dok izaći iz svake odabrane opcije ili aplikacije možemo pritiskom na back tipku na desnoj strani sata.

Uz odličan dizajn sata te prigodno dizajniranih maski, sasvim je sigurno kako je Samsung postavio novi kamen međaš u ovoj kategoriji, što znači da će Apple morati prilično razraditi novu inačicu svoga sata želi li ostati uistinu konkurentan.

Samsung Gear S2 bi se na tržištima trebao pojaviti sljedeći mjesec.