DOMAĆI WEB

Što možemo očekivati od stranice RollingStone.hr?

21.10.2014 u 14:07

Bionic
Reading

Domaće izdanje američkog glazbenog časopisa dobilo je web-izdanje. Tko će se njime baviti, koliko će i kakvog sadržaja donijeti te što sve možemo očekivati? Čitajte dalje i doznajte

'Proteklo je nešto više od tri mjeseca od ideje za pokretanje (koja je došla od glavnog urednika Tonija Moškova) pa do pokretanja izdanja online tijekom koncertne proslave prvog rođendana hrvatskog izdanja Rolling Stonea u Tvornici, održane 19. listopada', objašnjava izvršni urednik Rollingstone.hr-a Zoran Stajčić.

Pripremu je, uz Stajčića, odradio programer Goran Milovanović. U punjenje sadržaja uključena su još dva iskusna novinara, Janko Heidl i Ivan Laić. U ekipi je također i odjel marketinga s Marijom Lukić na čelu, kao i prodaje, koju vodi Maja Weber


Web je bio predviđen licenčnim ugovorom pa nije bilo nikakvih pravnih poteškoća. 'Američki kolege su nam svesrdno izašli u pomoć po pitanju oblikovanja sadržaja, periodike objava, kao i dakako o njihovu sadržaju koji ćemo obilato koristiti kako bismo zadovoljili zahtjeve i potrebe kako hrvatskih tako i regionalnih posjetitelja. Vjerujemo da će rollingstone.hr biti dobro prihvaćen kao i tiskovno izdanje', kaže Stajčić.

Glavna funkcija koju Rollingstone.hr ima je svakodnevni kontakt s čitateljima, uz objavu tema, vijesti, najava, intervjua, fotogalerija, kao i videopriloga i ekskluziva. Tu će se naći i materijali koji nisu uspjeli stati u tiskano izdanje.

'Vjerovali ili ne, iako je hrvatsko tiskovno izdanje Rolling Stonea najdeblje po broju stranica, uvijek ostane dobar dio tema neobjavljen. Jedna je od funkcija portala upravo naglasak na takvim temama, kao što će se nadovezivati na sadržaj tiskovnog izdanja, posebice kroz fotogalerije u kojima će se moći vidjeti, primjerice, fotografije sa sessiona za naslovnice koje nisu ušle u broj, a prikazuju kreativni proces u tom segmentu', pojasnio je Stajčić.

Omjer domaćeg i inozemnog sadržaja trebao bi biti 50:50. No to će varirati ovisno o aktualnim događanjima.

Zašto je politika zastupljena? Osnivač Rolling StoneaJann Wenner davno je izrekao postulat prema kojem taj časopis ne piše samo o glazbi, već i o svim stavovima i stvarima koje glazba pokreće.

Rolling Stone itekako posvećuje pažnju politici, ali u analitičkom smislu. Ta je rubrika zastupljena na svim RS portalima u svijetu. Odluka je svakog pojedinca hoće li se baviti politikom i pratiti je, no to ne isključuje da se politika neće prestati baviti nama.

Kad se na naslovnici našeg Rolling Stonea pojavio Matija Babić, neki su ostali u čudu i reagirali kako njemu nije mjesto ondje, no uistinu je uobičajena praksa Rolling Stonea staviti u fokus osobe iz politike.

Primjera radi, na naslovnici novog američkog broja je Barack Obama, a druga je glavna tema vezana za njihov konzervativni pokret Tea party', kaže Stajčić.