TOYOTA SETSUNA

Što kažete na drveni automobil koji može trajati generacijama?

14.04.2016 u 07:12

Bionic
Reading

Na Tjednu dizajna u Milanu Toyota planira otkriti konceptni i elegantni automobil Setsuna, napravljen primarno od drveta. U Toyoti napominju kako su se odlučili koristiti drvo kako bi uobličili vezu vozača i njihovih limenih ljubimaca...

Setsuna koncept simbolizira transformaciju automobila kroz godine, upijanjem iskustava, sjećanja i emocija kroz više generacija jedne obitelji. S dolaskom nove generacije, vozilo će primiti potpuno novu vrijednost, koju će pak cijeniti samo članovi te obitelji.

Sličnu stvar simbolizira ne samo korištenje drveta, već i sami naziv vozila. 'Setsuna' na japanskom jeziku označava 'trenutak', a odabran je upravo zato da prikaže tu neobičnu vezu vozača i vozila koja se razvije kroz vrijeme.


'Drvo pruža jedinstveno privlačne karakteristike koje se ne može naći u običnim automobilima. Ono može trajati generacijama ako se pravilno brine o njemu. S vremenom mijenja boju i teksturu u skladu s okolišem (posebno kad je riječ o temperaturi i vlažnosti) i korištenjem, pri tom poprimajući jedinstven karakter i dubinu', navodi Toyota.


Korištenjem tradicionalnih japanskih tehnika, drvo nije sastavljano korištenjem čavala ili vijaka, a u sebi sadrži i stogodišnji 'metar', kojim bi generacije mogle bilježiti kako vozilo poprima sve jedinstveniji karakter kroz vrijeme.

Više o svemu je moguće pročitati u Toyotinom priopćenju