NOVE TEHNOLOGIJE

Što bi nam mogao donijeti ovogodišnji iPhone? Imamo četiri jako dobre ideje

21.01.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Tradicionalna premijera iPhonea je, bez dvobe, jedan od najvećih tehno trenutaka godine. Na našu žalost, prezentacija će biti tek za devet mjeseci, no to nas ne spriječava da nabrojimo četiri stvari koje će, prema insajderima, novi uređaji donijeti

Špekuliranje o značajkama nadolazećih iPhone uređaja svega četiri mjeseca nakon službenog izlaska prošle generacije uređaja nikad nije zahvalan posao, no s druge strane je iznimno teško ignorirati naputke insajdera koji su prošle godine vrlo precizno nabrojali sve što smo zbilja na koncu i dočekali.

Tim rečeno, premda nemamo pojma kako će se ovogodišnji uređaj zvati, zbog jednostavnosti ćemo ga zvati iPhone 12. Ono što, prema do sad dostupnim informacijama, dolazi su 3D senzori za dubinu i nove dijagonale ekrana, a šuška se i o tajnom oružju koje bi Appleu moglo dati još jednu veliku prednost - podršci za 5G.

Hrpa novih ekrana

Smartfoni iz Applea uskoro bi mogli stići s nekoliko novih veličina ekrana. Jedan od njih navodno će imati ekran od 5.4 inča koji očigledno cilja na korisnike s malim rukama (najmanji ekran trenutne serije ima iPhone 11 Pro s dijagonalom od 5.8 inča). Što se iPhone Pro Maxa tiče, on bi mogao 'skočiti' i do 6.7 inča (ovogodišnji model ima 'samo' 6.5 inča).

Šuška se također da će ovogodišnji uređaji imati ekran s brzinom osvježavanja od 120 Hz. Većina smartfona, podsjećamo, radi na 60 Hz, dok OnePlus 7T i OnePlus 7 Pro imaju brzinu osvježenja od 90 Hz.

Ove godine bi mogli dobiti čak pet novih iPhonea

Već nekoliko mjeseci čitamo o potencijalnom dolasku potpuno novog iPhone modela koji će izaći pored 'standardnog' modela, Pro modela i Pro Maxa.

Prema Samiku Chatterjeeu, analitičaru iz JPMorgana, Apple će ove jeseni izbaciti četiri nova iPhone 12 modela: 5.4-inčni, dva 6.1-inčna modela i konačno - 6.7 inčni model. Svi će, prema Chatterjeeu, imati OLED ekrane.

Da stvar bude zanimljivija, ove glasine je potvrdio i poznati insajder Ming-Chi Kuo koji već godinama uspješno predviđa tehnološke značajke Appleovih modela. Kuo smatra da će trenutna veličina uređaja (5.8 inča) otići u povijest te da će ga zamijeniti 5.4 inčni model i 6.1 inčni model koji spada među uređaje niže klase. Skuplji modeli će biti 6.1-inčni i 6.7 inčni uređaji koje će krasiti 'Pro' kategoriju.

  • +5
Raspakirali smo Apple iPhone 11 Pro Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Što se petog iPhonea tiče, on bi mogao biti svojevrsni nasljednik iPhonea SE te bi navodno izgledao kao iPhone 8. Njegov dolazak predviđen je za prvi kvartal 2020., makar Apple o cijeloj stvari ne priča ništa.

iPhone 5G?

Kako stvari trenutno stoje, Apple se nikamo ne žuri s kupnjom novog iPhonea 5G, a velike su šanse da ga nećemo vidjeti ni iduće godine (neki idu tako daleko da dolazak 5G iPhonea najavljuju za 2025. Ming-Chi Kuo najavljuje da bi Apple 5G smartfon mogao predstaviti već ove godine, a razloga ima više. Za početak, Apple se ne žuri za trendovima, već tehnologiju izbacuje kada ju usavrši. Kao drugo, američki proizvođač je obnovio suradnju s Qualcommom, što znači da postoji šansa da ćemo ove godine vidjeti iPhone koji koristi ovu tehnologiju.

Što je s kamerama?

iPhone još od iPhonea X koristi frontalnu kameru s 3D senzorom. Glasine nalažu da bi Apple mogao isti sustav dovesti i do stražnjih kamera. Analitičar Ming-Chi Kuo tvrdi da očekuje dva modela u 2020. da imaju dubinske senzore na stražnjem dijelu uređaja. Sustav bi bio sličan onome koji telefon koristi za otklučavanje licem, no ovog puta s drukčijom primjenom: kvalitetniji mod s portretima i daleko naprednije aplikacije za proširenu stvarnost.