NOKIA X3-02 TOUCH AND TYPE

Spoj klasičnog i modernog

25.01.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Nokia X3-02 Touch and Type nije pravi pametni telefon, ali mogućnost instalacije nekoliko specijaliziranih aplikacija čini ga dobrim kandidatom za korisnike koji trebaju neke napredne opcije po povoljnijoj cijeni

Nokia X3-02 značajno je nadograđen uređaj u odnosu na stariji model X3. Klizni je format zamijenjen klasičnim, a noviji je mobitel dobio mogućnost prijenosa podataka putem 3G standarda putem mobilne mreže te mogućnost spajanja na WiFi mreže. Ako usporedimo X3-02 s modernim pametnim telefonima, ovdje se radi o vrlo kompaktnom uređaju koji posjeduje tipkovnicu i ekran osjetljiv na dodir.

Modelom X3-02 Nokia ne cilja na korisnike pametnih telefona, već na korisnike koji puno koriste svoj pametni telefon, ali ne trebaju malo računalo u džepu. Operativni sustav serije 40, koji nalazimo u Nokijinim mobilnim telefonima već godinama, jednostavan je za snalaženje. Danas taj OS pokazuje svoje godine, ali još uvijek izvrsno obavlja osnovne funkcije mobilnog telefona. Iako se ne radi o pravom pametnom telefonu, pogotovo po današnjim standardima, Ovi Store nudi aplikacije za ovu platformu. Među tim aplikacijama se nalaze Facebook i Twitter.

Kombinacija upravljanja dodirivanjem ekrana i klasičnim tipkama, prilično dobro radi na ovoj Nokiji. Prvenstveno je to slučaj zbog malih dimenzija pa se lako prstima prebacivati s ekrana na tipkovnicu. Većina aktivnosti na tipkovnici je unos teksta - i to radi jako dobro. X3-02 ima sjajnu tipkovnicu, veličina tipaka jako je dobro pogođena, a odziv je kratak i precizan. No ekran se oslanja na stariju tehnologiju otporne osjetljivosti što znači fizičko pritiskanje ekrana da bi se dobio efekt. Primijetit ćemo i to da se Nokia odlučila u ovaj mobitel ugraditi ekran sa 262k boja što se dosta vidi na oštrini prikaza koja zaostaje za višom klasom.

Digitalni fotoaparat u telefonu broji pet megapiksela, ali spada među lošije fotoaparate te razlučivosti u mobilnih telefonima – pogotovo kada ga se usporedi s modernim pametnim telefonima poput HTC-a HD7 ili Samsung Omnije. Nokia X3-02 može snimati i videozapise, ali u niskoj VGA rezoluciji s tek 15 sličica u sekundi.

Nokia X3-02 oku je ugodno dizajniran mobilni telefon prilično povoljne cijene. Njegove mogućnosti bit će dovoljne nekome tko ne želi džepno računalo, niti ga je spreman platiti, ali želi osnovne funkcije telefona uz neke napredne mogućnosti te solidnu kvalitetu izrade po prihvatljivoj cijeni.

Dimenzije: 106 x 48 x 10 mm
Masa: 77,4 g
Ekran: 240 x 320 262k boja
Povezivost: WiFi, Bluetooth
Digitalni fotoaparat: 5 megapiksela
FM radio: da
GPS: ne
Trajanje baterije: 408 sati na čekanju, 3,5 sata razgovora
Cijena: 1.499 kn
Ustupio: Nokia
www.nokia.com