MUSKOVA TVRTKA

SpaceX potpisuje ugovor o lansiranju četiri europska satelita, no nije sve teklo glatko

24.10.2023 u 08:17

Bionic
Reading

SpaceX, privatni proizvođač raketa kojeg vodi milijarder Elon Musk, potpisao je ugovor s Europskom svemirskom agencijom o lansiranju četiri vodeća europska satelita Galileo u orbitu, izvijestio je u ponedjeljak The Wall Street Journal. To je prvi put da je Europska unija sklopila partnerstvo s Muskom. Europska komisija zajedno s državama članicama EU-a još mora dati konačno odobrenje za dogovor, dodaje se u izvješću

SpaceX i Europska svemirska agencija nedavno su potpisali ugovor za dva lansiranja iduće godine, od kojih će svako nositi dva Galileo satelita za navigaciju i komunikaciju, rekao je za Journal Javier Benedicto, direktor agencije. Sporazum predviđa lansiranje satelita na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9 u SAD-u, dodao je.

Sateliti omogućuju šifriranu komunikaciju između europskih vlada i upravljaju satelitskim navigacijskim sustavom bloka. Bit će to prvi put da će sateliti Galileo poslani u orbitu izvan EU-a u 15 godina, a Journal izvještava da dužnosnici EU-a i SAD-a rade zajedno na rukovanju povjerljivim informacijama.

Dogovor sa SpaceX-om još će morati odobriti izvršni ogranak Europska komisija i države članice EU-a, a dužnosnici na koje se poziva Journal predviđaju da će se to dogoditi do kraja ove godine.

Europski dužnosnici u početku su se protivili korištenju SpaceX-a za lansiranja Galilea, izvještava Journal, vjerujući da blok 'ne bi trebao ovisiti o američkoj tvrtki da dostavi kritičnu infrastrukturu u svemir'.

Na promjenu načina razmišljanja utjecalo je nekoliko čimbenika, uključujući europske operatere koji su prekinuli korištenje ruskih raketa usred rata u Ukrajini, kao i tehničkih pitanja s nekoliko drugih europskih raketa, zbog čega nisu imali izbora.

Glasnogovornik Europske svemirske agencije rekao je za Journal da agencija 'poduzima sve potrebne korake kako bi osigurala da konstelacija Galileo nastavi pružati izvanredne usluge u nadolazećim mjesecima i godinama'.

Dogovor sa SpaceX-om dolazi u trenutku dok se EU bori s X-om, tvrtkom za društvene mreže koju je Musk kupio. Unija je 13. listopada objavila da je pokrenula istragu o X-u, ranije poznatom kao Twitter, zbog zabrinutosti o tome kako se postupa s dezinformacijama i nasilnim sadržajem o ratu u Izraelu otkako je Hamas pokrenuo napad ranije u listopadu.

Unija je zabrinuta da X krši Zakon o digitalnim uslugama EU-a, što bi moglo rezultirati ozbiljnim sankcijama, poput kazni do šest posto globalnog prometa tvrtke ili čak suspenzijom X-a. Insider je prošli tjedan izvijestio da je Musk razgovarao o mogućnosti blokiranja X-a u Europi kao rezultat propisa EU-a.

  • +29
SpaceX Starship testni let 20. 4. Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

SpaceX, koji je Musk osnovao 2002. godine, do sada se pojavio kao najveći igrač u svemirskoj utrci milijardera. nadmašivši konkurente Blue Origin Jeffa Bezosa i Virgin Galactic Richarda Bransona.

Dok su se njegove svemirske misije s ljudskom posadom suočavale s većim problemima, imao je više sreće s lansiranjem satelita u orbitu raketom Starship - kojoj je cilj jednog dana prevesti astronaute na Mjesec, a trenutno je pod federalnom revizijom nakon što je eksplodirala tijekom probnog lansiranja u travnju.

Kompanija je lansirala rakete sa satelitima gotovo svaki tjedan od 2019., izvijestio je New York Times u srpnju, uglavnom zahvaljujući Starlinku, SpaceX-ovom satelitskom internetskom ogranku koji se sastoji od satelita koji rade u 'niskoj orbiti', a koji sada pruža internetske usluge u više od 50 zemljama.

Sateliti tvrtke čine više od 50 posto svih aktivnih satelita u orbiti, navodi Times. Kao rezultat toga, SpaceX i Starlink surađivali su s brojnim vladama, uključujući Ministarstvo obrane i pružanje internetske pokrivenosti u Ukrajini od početka njezinog rata s Rusijom.