TEHNO NOVITETI

Sonyjevi 8K i 4K televizori za 2021. mogu poboljšati sliku tako da 'razumiju' što gledate

08.01.2021 u 15:29

Bionic
Reading

Japanski proizvođač godinu je započeo s predstavljanjem najnovijih TV uređaja koji koriste novu tehnologiju poboljšanja slike temeljenoj na usavršenoj umjetnoj inteligenciji

Napredno procesiranje slike oduvjek je bilo u samom srcu dizajna Sonyjevih televizora. Da, premijska Bravia obično je imala najbolji hardver za prikaz slike, no ono što je Sony činilo Sonyjem, barem što se TV-a tiče, ležalo je u posvećenosti kvaliteti slike. Japanski proizvođač ove godine ide dalje uvođenjem Cognitive Processora XR, novog procesora za obradu slike koji koristi 'kognitivnu inteligenciju' i donosi ju u premijske LED i OLED uređaje iz serije Bravia XR.

TV koji 'razumije' sliku

Premda sve zvuči kao još jedan marketinški spin, no Sony objašnjava da je riječ o novom pristupu obradi slike - njihovi prijašnji čipovi koristili su umjetnu inteligenciju za optimizaciju pojedinih elemenata slike poput svjetline, kontrasta i boje. Novi Cognitive Processor XR ide korak dalje i gleda cijelu sliku u pravom vremenu kako bi pronašao određene zone koje bi mogao popraviti. Riječina predsjednika Sony Electronicsa Mikea Fasuloa, TV će sad pokušati imitirati način na koji naši mozgovi procesiraju slike.

U zumiranom će kadru, primjerice, XR čip nastojati stvoriti realistični ton kože, no kad se kamera udalji, tražit će druge elemente poput pozadine, dima i tako dalje. Premda nismo vidjeli nove televizore iz Sonyja, kompanija je nekim novinarima tijekom video prezentacije demonstrirala značajku obrade slike putem video poziva u kojoj se može vidjeti kako XR procesor radi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Impresivna demonstracija

Engadget piše da je TV u demonstraciji istaknuo lice Toma Hanksa pomoću neonskih svjetala koje je prepoznao u prošloj sceni, dok je u kadru iz La La Landa procesor prepoznao lice Emme Stone dok se kamera vrtila oko nje.

Cognitive Processor XR, kažu iz Sonyja, također poboljšava performanse u 8K rezoluciji. S obzirom da hrpu detalja u toj rezoluciji, Sony 8K Master Series Z9J TV (koji dolazi u 75 i 85 inča, odnosno 191 cm i 216 cm) koristit će XR upscaling da bi HD i 4K sadržajima omogućio 'prednost' koju nude dodatni pikseli. Fokus na kognitivnu inteligenciju istaknut je na 8K uređajima zato jer Sonyju dozvoljava da svoje procesiranje usredotoči na one dijelove slike 'koji su bitni'. Za obradu cijelog ekrana u 8K u pravom vremenu trebao bi im još jači procesor.

Dodatne značajke

Cognitive Processor XR će, pored Z9J pokretati i Master Series A90J i A80J 4K OLED TV-ove, kao i X95J i X90J 4K LED uređaje. Svi Sonyjevi televizori imat će ugrađen Google TV, Google Assistant i podršku za Amazon Alexu. Gejmeri će, kao što smo na samom početku spomenuli, najviše uživati u podršci za HDMI 2.1 koja će 4K rezolucije moći pokretati u 120 sličica u sekundi. Televizori također podržavaju eARC i varijabilne brzine osvježenja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Još jedan uređaj vrijedan pažnje je Mini-LED, nova tehnologija koju će ove godine promovirati Samsung i LG, nakon što ju je na tržište prošle godine uveo TCL. Riječ je o prikazu sa puno manjim LED-icama koje mogu dramatično poboljšati performanse pozadinskog osvjetljenja. Sony eksperimentira s tehnologijom, ali još nije spreman predstaviti niti jedan TV koji će ju koristiti.

Dostupnost

Kao i većina drugih objava novih TV uređaja na CES-u, Sony nije objavio cijene, no vjerujemo da ćemo negdje oko proljeća vjerovatno znati više.