PERJANICA KOMPANIJE

Sony Xperia Z5 Premium - prvi mobitel s 4K zaslonom!

21.01.2016 u 11:31

Bionic
Reading

Taman kada se tržište pametnih telefona pomalo uspavalo, Sony je otkrio asa u rukavu predstavivši model Xperia Z5 Premium, koji donosi prvi 4K zaslon (razlučivost od 3.840 puta 2.160 piksela) na dijagonali od 5,5", što u konačnici znači vrtoglavih 806 ppi

Ovaj pametni telefon donosi čak 10 puta više piksela nego li se nalazi na Full HD TV uređaju i barem dvostruko više od većine mobilne konkurencije. Pored zaslona tu je i impresivno kućište dimenzija 154,4 puta 75,8 puta 7,8 mm s efektom ogledala na stražnjoj strani, koja podiže 'premium' dojam.

Kako bi 4K Triluminos zaslon bio korektno iskorišten, naravno da Xperia Z5 Premium snima i 4K video sadržaj. Naravno da i uključuje brojne Sonyjeve tehnologije poput SteadyShota za stabiliziranje snimljenog video materijala. Štoviše, tijekom snimanja 4K video materijala moguće je okidati i fotografije vrhunske kvalitete od 8MP.


To je sve moguće zahvaljujući iznutricama uređaja, a koje pak čini Qualcommov Snapdragon 810 (MSM8994) čip s osam procesorskih jezgri i Adreno 430 grafikom, uparen s 3GB radne memorije. Što se tiče spremišnog prostora tu je 32GB, uz moguće proširenje microSD karticama.

Po dobrom starom običaju, Sony je u svoj uređaj ubacio i moćnu kamericu od 23MP uz hibridni autofokusni sustav koji osigurava fokusiranje za svega 0,03 sekunde. Uređaj podržava sve modernije načine povezivanja pa je tu i podrška za 4G/LTE.

Sve ovo bi trebalo umanjiti trajanje života baterije, no Sony navodi da je uređaj moguće koristiti do dva dana na jednom punjenju baterije od 3.430 mAh.

Kućište Xperije Z5 Premium integrira tipku za paljenje i gašenje u kojoj je smješten i čitač otiska prstiju. Uređaj pogoni Android 5.1.1 Lollipop, a najavljena je nadogradnja za Android 6.0 Marshmallow u skorije vrijeme. Xperia Z5 Premium dostupna je u trgovini Hrvatskog Telekoma